Welke lijn voor je hond

Halsband of Tuigje?

Dit tweede deel over het aanlijnen van je hond gaat over welke lijn je het beste voor je hond kunt kiezen.

Je gaat meermaals per dag met je hond naar buiten. Dan wil je niet dat je hond kan ontsnappen. Dus is het zaak je hond goed aan te lijnen. Dat aanlijnen kent twee kanten: wat heeft de hond om en hoe is de verbinding met jou? We kijken nu naar de verbinding tussen hond en baasje.

Flexlijn

Lijn Flexlijn

Een flexlijn is een lijn die opgerold in een houder zit en die uitrolt als de hond zich verder van het baasje af beweegt. Je loopt dus met een grote kast in je hand, waar het oprolmechanisme in zit. Een flexlijn heeft zowel fysieke als praktische nadelen.

De fysieke nadelen zijn er zowel voor de hond als voor het baasje. Namelijk als de hond plots snelheid maakt en aan het eind van de uitrollende lijn abrupt gestopt wordt. De kracht op zowel de hond als op (de arm/schouder van) het baasje zijn dan enorm.

Een flexlijn gecombineerd met een halsband of een anti-trektuig is het ergste voor de hond. De kracht die dan op de nek of het lichaam komt heeft altijd nare gevolgen. De ernstige schade die hierdoor aan de hond kan zelfs fataal zijn.

Met een flexlijn mis je het gevoel van contact met je hond en je hond ook met jou. De hond kan ver van je af zijn. Schrikt je hond dan ergens van, dan is er geen gevoel van bescherming door het baasje.

Een hond aan een flexlijn weet en leert niet hoe hij of zij met het baasje mee moet lopen. De steeds wisselende afstand en bewegingsruimte is verwarrend. De ene keer heeft de hond een meter speling en de andere keer meerdere meters.

Met een vaste lijn ontdekt je hond tot hoe ver hij of zij van je af kan gaan zonder de lijn strak te trekken. Die afstand is altijd hetzelfde, zodat je hond kan leren netjes, zonder te trekken, mee te lopen binnen die maximale afstand.

Vaste lijn (vaste lengte)

Lijn Vaste lengte lijn

Een vaste lengte lijn is de meest vriendelijke en duidelijke manier om je hond aan te lijnen. Je hond merkt welke afstand er maximaal met jou is en kan zo leren binnen de grenzen van die afstand te blijven. Kies een vaste lijn die past bij het formaat van je hond en let daarbij vooral op de grootte van de musketonhaak. Een te grote haak bij een kleine hond is vervelend voor de hond. De haak raakt dan tijdens het wandelen steeds het lichaam en dat maakt een ontspannen wandeling onmogelijk.

Elastische lijn

Lijn Elastische lijn

Een elastische lijn heeft speling in de lengte. Door het uitrekbare gedeelte kan de lijn ongeveer 40 cm langer worden, bijvoorbeeld van 120 cm naar 160 cm. De lijn staat dus niet ineens strak als je hond naast je loopt en plots stopt. Zo komt er minder kracht op je arm en schouder. Je hond voelt wel dat de lengte van 120 cm bereikt is en het elastische deel iets meer speling geeft. Met deze lijn kan je hond toch goed leren meelopen aan de lijn.

Jogginglijn

Lijn Jogginglijn

Een jogginglijn bestaat uit een band die om je middel gaat en een lijn die aan de band en aan het tuigje van je hond is bevestigd. De lijn is bedoeld voor joggers, die samen met hun hond gaan hardlopen. Je ziet de lijn ook gebruikt worden door fietsers die hun hond aan een jogginglijn mee laten lopen. Voor de gewone wandeling is de jogginglijn niet zo geschikt. Het contact met de hond is niet optimaal en het is een vervelend gevoel om je middel als de lijn strak komt te staan.

Jachtlijn

Lijn Jachtlijn 1
Lijn Jachtlijn 2

Een jachtlijn is een lijn uit één stuk met aan de ene kant een handgreep en aan de andere kant een lus. Bij de lus kunnen één of twee verschuifbare blokkades zitten. Deze zijn bedoelt om de speling in de grootte van de lus in te stellen. De lus gaat om de nek van de hond. De jachtlijn wordt ook wel showlijn of trainingslijn genoemd. De lijn gaat zo hoog mogelijk om de nek van je hond, net achter de oren en net onder de kaak. Hierdoor heb je maximale controle over de kop van de hond.

Het is geen lijn om voor normale wandelingen te gebruiken. De lijn is bedoeld voor de sturing van een hond die bepaald gedrag aan de lijn vertoont. Dat kan zijn angst, vluchtgedrag, blokkeren, uitvallen, enz. Je kunt dan met subtiele signalen via de jachtlijn een directe sturing aan je hond geven. Een sturing die niet mogelijk is met een gewone lijn aan een tuigje.

De jachtlijn kan zowel buiten als binnen gebruikt worden om je hond te corrigeren. Maar dit mag je nooit met kracht doen en een correctie met een jachtlijn moet je altijd zijwaarts geven. Zodra je hond op de sturing of correctie reageert, moet je direct de spanning van de lijn afhalen.
De jachtlijn kan bij ondeskundig gebruik schade aan de hond toebrengen. Gebruik daarom een jachtlijn alleen met uitleg van een hondendeskundige.

Lees ook de blog over het gebruik van tuigjes.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *