Vraag en Antwoord over Voeding

Vraag en Antwoord over Voeding
 1. Op welke leeftijd moet mijn hond overstappen op volwassen voeding?

  Het overgaan van puppy voeding op volwassen voeding is niet afhankelijk van de leeftijd, het gaat erom op welk moment je hond volgroeid is (zie de special puppyvoeding onder het kopje calorieën).
  Is je hond volgroeid, dan kun je overgaan op volwassen voeding.

 2. Wat is het goede aantal maaltijden per dag?

  Voor jonge hondjes is het goed om 3-maal per dag te eten te geven en vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden is het goed om 2-maal daags te eten te geven. Zorg wel dat de totale hoeveelheid voeding per dag past bij zijn groeifase. Belangrijk is ook om niet teveel te geven, ga eerder op het minimum zitten, zeker in het begin en hou de groei van je jonge hond goed in de gaten.

 3. Moet er altijd voer in de bak zitten?

  De meeste honden kunnen wel de hele dag door blijven eten en dat is niet goed. Ze zullen geneigd zijn meer te eten dan goed voor ze is. Daarom raad ik je aan om de voerbak niet de hele dag gevuld te houden.

 4. Hoe kan ik zien of mijn hond de voeding goed verteert?

  Het is goed om de ontlasting van je hond in de gaten te houden. Is dat veel of is het dun, dan is de verhouding in de voeding niet goed. Is het te hard of te wit, dan is de verhouding ook niet goed. Het beste is een vrij stevige ontlasting van donkere kleur en in een niet te grote hoeveelheid.
  Een hond moet sowieso eerst even wennen aan nieuwe voeding, de eerste paar dagen na een verandering kan de ontlasting wat dun zijn, maar dat mag niet te lang duren.

 5. Ziet mijn dierenarts of ik mijn hond goed voed?

  Een dierenarts zal vooral kijken naar de taillelijn en het makkelijk kunnen voelen van de achterste ribben. Dat zegt dan wel of de hond te dik, te dun of precies goed is, maar het zegt niets over de groeisnelheid. De dierenarts moet de hond regelmatig zien om de groei te kunnen bepalen.

 6. Moet ik meer voeding geven als mijn hond veel beweging heeft?

  Een hond die relatief veel beweegt zal meer van de eiwitten en vetten gebruiken om zijn energie aan te vullen. De neiging is dan aanwezig om meer te gaan voeren om zijn groei op peil te houden.
  Dan is het risico dat de inname van calcium en fosfor te hoog wordt en de botten sneller groeien dan het zachte weefsel. Dat kan tot de bekende groeipijnen bij jonge honden leiden.
  Dus bij een hond met veel beweging zou ik zelf eerder kiezen voor een voeding die wat meer eiwitten en vetten bevat, in plaats van meer te gaan voeden.

 7. Is voeding van het huismerk uit de supermarkt goed genoeg?

  Mijn advies is om geen eigen merk uit de supermarkt te nemen. Daarin wordt helaas meestal gebruik gemaakt van schadelijke conserveermiddelen en is de totale kwaliteit doorgaans ondermaats.

 8. Moet ik brokken of vers vlees geven?

  Het is je eigen keuze of je brokken of vers vlees wilt gaan geven. In beide heb je keuze. Mijn voorkeur is om honden vers vlees te geven.
  Omdat er veel te kiezen is, kan het zijn dat je er geen wijs uit kunt worden. Lees daarom de special over voeding eerst door en maak dan je keuze.

 9. Mijn hond heeft vrij dunne ontlasting, wat moet ik doen?

  Dunne, papperige ontlasting, maar ook brokkelige ontlasting is meestal een teken dat er in de voeding relatief veel plantaardige stoffen zitten. Die worden door een hond veel minder goed verteerd dan dierlijke stoffen.
  Hoewel honden plantaardige voeding kunnen verwerken is dat een bijkomstigheid, primair is de spijsvertering ingesteld op vlees.
  Als je in de brokkenvoeding wilt blijven, zou je kunnen kijken of er brokken zijn met minder koolhydraten. Je zou ook kunnen kiezen voor kant-en-klare vleesvoeding, dat bevat sowieso weinig koolhydraten.

 10. De brokken die mijn hond eet zorgen ervoor dat ze erg stinkt, hoe komt dat?

  Als het gaat om stinken uit de bek, dan kan het te maken hebben met het ontstaan van tandplak door voedselresten tussen de tanden en kiezen. De voeding bevat dan teveel bindmiddel.
  Gaat het om een stinkende vacht, dan kan de samenstelling van de voeding verkeerd zijn. Te weinig gezonde ingrediënten die door het lichaam worden opgenomen en teveel afvalstoffen die niet allemaal worden uitgescheiden.
  In beide gevallen is het raadzaam op andere voeding over te gaan, bij voorkeur vers vlees.

 11. Mijn hond heeft maag- en buikklachten. Komt dat door verkeerde brokken?

  Er zijn heel veel verschillende brokken en helaas zijn de meesten niet zo best. Die bevatten veel plantaardige bestanddelen en dat is slechter verteerbaar voor een hond. Dat kan voor honden allerlei klachten geven, niet alleen maag en darmen, maar ook de huid, de vacht, de nagels, het gebit, enz.
  Als de voeding gluten bevat kan dat ook maag- en darmklachten geven en ook allergische reacties.
  Probeer graanvrije voeding in de vorm van brokken of nog beter, overweeg om vers te gaan voeren.
  Wil je toch brokken blijven geven, kies dan brokken van merken als Acana, Orijen, Ziwipeak en K9natural. Die zijn goed, maar ook vrij prijzig. Andere redelijk goede brokken met een mildere prijs zijn bijvoorbeeld die van Farm Food, Prins, Renske en Jarco.

 12. Mijn hond heeft geen mooie vacht, heeft dat met voeding te maken?

  Dat kan inderdaad met voeding te maken hebben en met de toegevoegde vitamines en mineralen, want voeding heeft een grote invloed op de vacht. Je kunt zeggen dat je aan de vacht van je hond kunt zien of je goede voeding geeft. Je kunt nu het beste voeding gaan geven met een voldoende hoeveelheid dierlijke eiwitten en daar extra omega-3 aan toevoegen.

 13. Mijn hond heeft allergische reacties. Moet ik medicatie geven?

  Er zijn veel honden die bepaalde reacties hebben, jeuk, schilferingen, kalen plekken en zelfs huidallergieën. Helaas wordt soms direct medicatie in welke vorm dan ook gegeven, terwijl het goed is eerst naar de voeding te kijken.
  Vaak is het een teveel aan plantaardige bestanddelen in de voeding en dan vooral graansoorten (incl. die met gluten) die de boosdoener zijn.
  Bepaalde supplementen kunnen naast goede voeding ook een positieve invloed hebben, zorg dat je hond voldoende omega-3 binnen krijgt.
  Aan de buitenkant van een zak brokken is niet direct te zien wat goed is. Er staat met grote letters een vleessoort op genoemd, maar als je gaat kijken naar de ingrediëntenlijst, blijkt er soms slechts 4% van dat vlees in te zitten en meer dan de helft van het voer is plantaardig.
  Je kunt vers vlees gaan geven in de vorm van complete mixen en als je brokken wilt geven, let dan op het vleesgehalte of beter nog, het aandeel dierlijke eiwitten in verhouding tot de plantaardige middelen (koolhydraten).

 14. Mag ik mijn puppy voer voor volwassen honden geven?

  Voer voor volwassen honden lijkt me geen goede keuze. Juist in puppyvoeding zitten relatief meer eiwitten dan in volwassenvoeding.
  Volwassen honden in staat zijn een teveel aan calcium en fosfor zelf uit te scheiden, dan wordt hun ontlasting iets witter. Puppy’s kunnen dat nog niet en daarom is het belangrijk je puppy voeding te geven die een goede balans heeft.

 15. Wat kunnen we onze pup het beste geven? We hebben nu geen idee wat voor voeding te kopen.

  Eigenlijk is de eerste keus of je brokken wilt gaan geven of vlees. Verder is het opletten hoe voeding samengesteld is. Let vooral op de conservering.
  Natuurlijke conserveringsmiddelen zijn goed, de chemische niet. Als het niet duidelijk op de verpakking staat is het meestal een teken dat het chemisch is.
  Laat je ook niet imponeren door de grote merken. Helaas zijn die kwalitatief vaak slecht. Royal Canin, Eukanuba, Pedigree, Hill’s, Purina, koop liever niets uit dit rijtje, net zo min als de huismerken in de supermarkt.

 16. Ik heb sinds kort een rescuehond, die vastgeketend aan een ketting heeft geleefd. Moet ik speciale voeding geven?

  Iemand die zijn hond vastketent heeft echt geen aandacht gehad voor goede voeding. Besef dat de overgang op de bij ons verkrijgbare zeer voedingsrijke voeding problemen kan geven. Daarom is het goed te beginnen met voeding die een lage voedingswaarde heeft.
  Zodra de spijsvertering op “ons” peil is, dan kun je inderdaad het beste overstappen op voeding die past bij de leeftijd en groeifase van de hond. Het beste is om de overgang geleidelijk te doen, dus van de oude voeding mengen met de nieuwe, steeds wat meer van de nieuwe erin, totdat je helemaal overgestapt bent.

Reacties zijn gesloten.