Vraag en Antwoord over Hond en Gedrag

Vraag en Antwoord over Hond en Gedrag
 1. Kan een adoptiehond vals zijn?

  Honden die ter adoptie worden aangeboden behoren goed beoordeeld te zijn op gedrag. De bemiddelende stichting heeft tot taak de honden goed te selecteren op geschiktheid om huishonden te kunnen worden. Overtuig je ervan dat de stichting waar je zaken mee wilt doen die selectie goed toepast. Het is aan jou als nieuwe eigenaar om de hond de juiste leiding en begeleiding te geven om zich verder te ontwikkelen.

 2. Kan een herplaatshond samenleven met mijn andere hond?

  Het is de wens van ieder baasje met meerdere honden dat de honden het goed met elkaar kunnen vinden. Toch zijn honden individuen die niet op elke andere hond hetzelfde reageren. Je hond zal niet met elke andere hond vriendjes worden, net zo min als jij dat bent met elk ander mens.

 3. Kan een hond samenleven met mijn kat?

  Met wat geduld is het een hond goed aan te leren een kat te tolereren als huisgenoot. Daarbij is ook de houding van de kat ten opzichte van de hond van belang. Het moet van twee kanten komen en het gaat niet altijd vanzelf. Bedenk ook dat het anders is met een kat in huis dan een kat buiten. Je hond kan buiten bijvoorbeeld achter een wegrennende kat aan willen jagen, terwijl diezelfde hond prima overweg kan met de kat die huisgenoot is.

 4. Mag ik informatie over het karakter van een adoptiehond vragen?

  Ja, dat mag je zeker. Laat je daarover goed voorlichten en laat je niet afschepen met de mededeling dat daar onvoldoende over bekend is.

 5. Hoe moeten we omgaan met de puberteit van onze hond?

  Het is belangrijk om geduldig te zijn. Hondjes in de pubertijd komen uit de afhankelijkheid van de puppytijd in de fase waarin ze hun plekje in de wereld om zich heen zoeken. Ze zijn dan nieuwsgierig, onderzoekend en absoluut ook eigenwijs.
  Hormonen gaan in de puberteit mede het gedrag bepalen. Er is zoveel te ontdekken en te verkennen voor je hond en daar is zijn aandacht op gericht.
  Je kunt in de puberteit wel gebruik maken van zijn ontvankelijkheid voor nieuwe dingen om hem bepaald gedrag aan te leren. Wat hij in deze periode aanleert is een basis voor zijn verdere leven, ondanks dat het bij een puberende hond zo af en toe niet helemaal goed lukt, dat hoort erbij. Als een hond in zijn puberteit van alles mag, dan wordt het lastig om later dat gedrag weer bij te sturen.

 6. Hoe leren we onze (jonge) hond om zich goed te gedragen?

  Het belangrijkste begrip bij gedragstraining is dat een hond gedrag dat iets goeds oplevert zal blijven doen. Levert bepaald gedrag niets op of juist het tegenovergestelde van wat de hond wil, dan zal dat gedrag minder worden en uiteindelijk stoppen.
  Het consequent toepassen van dit leerprincipe is de sleutel tot succes. Voor ons is dat het lastigste van alles, consequent blijven. We hebben de menselijke neiging een keertje de andere kant op te kijken of gedrag door de vingers te zien. Voor de hond betekent dit, het heeft succes, het levert me iets goeds op en dus ga ik dit vaker doen.

 7. Hoe voorkomen we dat onze nieuwe hond ongewenst gedrag gaat vertonen?

  Besef goed dat een hond die nieuw bij jou komt wonen moet wennen. Alles is nieuw en alles dat vertrouwd was is verdwenen. Je hond moet weer helemaal van voren af aan beginnen.
  Schijn bedriegt soms, dan lijkt de hond al heel snel goed te gewennen en wordt van alles ondernomen. Wisselende wandelingen, bezoek krijgen om de hond te bewonderen, op bezoek gaan en de hond gaat mee, ook naar het winkelcentrum gaat hij mee, hij gaat op cursus, leert met andere honden omgaan en ga zo maar door. Dan ineens gaat het mis en begint de hond gedragingen te vertonen die we niet prettig vinden.
  Geef daarom je hond ruimschoots de kans en de tijd om in zijn nieuwe omgeving te socialiseren en te wennen. Bouw het langzaam op. Loop vaste routes, liever een paar keer hetzelfde stukje dan steeds ergens anders. Laat je hond de omgeving verkennen door te mogen snuffelen. Leer je hond langzaam en in kleine stapjes om even alleen te kunnen zijn en geef hem voldoende rust. Neem zeker 2 tot 3 maanden voor deze gewenning. Investeer deze tijd in je hond en je hond zal jou ervoor belonen met goed gedrag.
  Natuurlijk kun je in die eerste fase al bezig gaan om je hond gedrag aan te leren en commando’s te leren kennen, maar doe dat in de vertrouwde omgeving. Dan werk je ook direct aan de één op één band met je hond.

 8. Moeten we met onze nieuwe hond op cursus gaan bij een hondenschool?

  Dat kan, als je de behoefte hebt om te leren hoe je de hond iets aan kunt leren. Zeker als je nog weinig tot geen ervaring hebt met honden is het zelfs aan te raden bij een deskundige hondenschool op les te gaan.
  Doe dit echter niet te snel. Vanaf het moment dat je hond bij je is komen wonen is het goed minimaal 2 tot 3 maanden te wachten alvorens op cursus te gaan. Je hond heeft deze tijd nodig om te socialiseren in zijn nieuwe omgeving, te wennen aan zijn nieuwe leven en vertrouwd te raken met de mensen om hem heen en zijn leefomgeving.
  Kies voor een goede hondenschool als het eenmaal zo ver is. Een goede hondenschool heeft kleine groepen met voldoende ruimte tussen de honden, zodat ze zich kunnen concentreren op de oefeningen. Als er teveel honden dicht bij elkaar zijn met veel interactie tussen honden, dan geeft dat teveel afleiding en leren de honden het minst.

 9. Mijn hond is bang voor alles wat er buiten te horen en te zien is. Hoe moet ik hiermee omgaan?

  Bijna alle honden die ergens nieuw zijn, beginnen angstig aan hun nieuwe leven, omdat alles wat ze kenden is vervangen. Ze komen in een grote drukke buitenwereld met allerlei geuren, geluiden en gebeurtenissen, dat is overweldigend.
  De behoeften van elke hond beginnen met eten en drinken krijgen, veilig zijn en vertrouwen krijgen in zijn nieuwe roedel. Begin te werken aan de persoonlijke band met je hond. Aan het gevoel van veiligheid op de plek die hij heeft en de mensen (en eventuele dieren) waarmee hij die plek deelt.
  Gevoelens van vertrouwen, geborgenheid en veiligheid moeten groeien. Daarom is het belangrijk niet te snel andere mensen erbij te betrekken en daarom is het goed om je hond zelf te laten ontdekken en dat positief te bekrachtigen, ook buitenshuis.
  Hou korte wandelroutes aan en loop steeds dezelfde route. Geef je hond ruimschoots de tijd om te snuffelen. Het is zijn manier om vertrouwd te raken met zijn omgeving.
  Probeer hem zoveel mogelijk in zijn eigen tempo en zo prikkelarm als mogelijk is de omgeving te laten verkennen. Voorkom dat hij in aanraking komt met prikkels die nog te sterk zijn voor de fase van zijn ontwikkeling.
  Probeer te ontdekken hoe hij zich veilig voelt. Veel honden hebben dat gevoel als je over ze heen gaat staan, dus dat ze tussen je benen staan met je benen tegen hun flanken aan. Komt er iets waar hij angstig voor is, neem dan die houding in of zorg dat je zelf tussen je hond en de bedreiging in gaat staan. Laat hem merken dat jij zijn bescherming bent.

 10. Mijn hond is buiten erg angstig, vooral voor harde geluiden. Is het goed om hem medicatie (angstremmers) te geven zoals diazepam of alprazolam?

  Ik ben geen medicus en dus niet deskundig om over medicatie te oordelen, maar vraag me wel af of er mogelijk alternatieven zijn. Medicatie is nou eenmaal een chemisch middel en dat geeft sowieso een belasting. Bovendien kan medicatie allerlei nare bijwerkingen hebben.
  De middelen diazepam en alprazolam kunnen sufheid als bijwerking hebben. Een hond die zich toch al onzeker voelt buitenshuis wil graag alert zijn en dat wordt tegengewerkt door deze middelen. Dan zal je hond zich tegen die bijwerking willen verzetten door toch op alles te willen reageren. Het wordt dan alleen maar moeilijker.
  Heb je al eens gedacht aan natuurlijke middelen om haar te helpen met haar angsten? Dan denk ik aan middelen als CBD-olie of Bach bloesem druppels. Die hebben wel iets langer nodig om werkzaam te worden, maar hebben niet die lastige bijwerkingen en het zijn natuurlijke stoffen, dus veel minder belastend voor het lichaam.
  Geluiden en geuren zijn voor honden toch de grootste triggers van angst. Denk aan overvliegende straaljagers, vuurwerk tijdens de jaarwisseling en knetterende scooters. Dat jaagt de meeste honden schrik aan. Op het moment dat zoiets gebeurt kunnen we de hond het gevoel van bescherming geven. Minimaal door naast de hond te knielen en de hond gerust te stellen. Voor veel honden helpt het ook als ze tussen de benen staan en zo de bescherming van hun baasje voelen.
  Ondanks alle middelen, chemisch of natuurlijk, zijn wij als baasjes de belangrijkste factor om de angst te verminderen, al is dat een lange weg om te gaan. Een hond die zijn eigen boontjes moet doppen, zal zich daar nooit gelukkig in voelen. Het moet echt meer van ons als baasjes komen dan van welk middel ook. Een hulpmiddel zoals de chemische angstremmers of de natuurlijke middelen zijn niet meer dan dat, een hulpmiddel. We mogen er geen wonderen van verwachten. De chemische medicatie raad ik sowieso af. CBD-olie staat bekend om meer dan alleen een kalmerende werking. Het bevordert ook de weerstand van je hond en zijn algehele gezondheid. Reden genoeg om juist wel dagelijks enkele druppels CBD-olie in de voeding te geven.

 11. Mijn tweede hond laat zien de meerdere te zijn over mijn eerste hond die er al langer is en ook ouder is. Ik vind dat mijn eerste hond eigenlijk de meerdere moet zijn. Hoe kan ik dat voor elkaar krijgen?

  Wij kijken vaak anders tegen de dingen aan dan honden zelf. Wij zien onze honden en vinden dat de oudste of degene die er het langste is de eerste positie onder gelijken in mag nemen. Honden onderling doen dat heel anders. Ze tasten elkaar af en bepalen dan hoe de verhoudingen liggen en die kunnen dan precies tegenovergesteld zijn aan wat wij zelf in gedachten hadden.
  Als beide honden zich prettig voelen in die positie ten opzichte van elkaar, dan is het goed. Zeker als ze laten zien niet zonder elkaar te kunnen en veel samen te spelen. Dan hebben zij er vrede mee hoe de verhoudingen liggen en kunnen wij dat het beste ook maar doen.

 12. Mijn hond eet wel eens poep van andere honden of andere dieren. Dat vind ik vies en lijkt me ook niet gezond. Wat kan ik hieraan doen?

  Poep eten is niet alleen in onze beleving vies, maar het is ook gevaarlijk. Er kunnen parasieten in zitten en ook resten van medicijnen. Het risico op besmetting met wormen is groot. Het is zelfs zo dat honden kunnen overlijden aan het eten van paardenpoep, als een paard net ontwormd is. Er zitten dan zoveel restanten van het middel in de ontlasting, dat het voor een hond zelfs fataal kan zijn.
  Voorkomen is het beste, zorgen dat je hond er niet bij kan, maar dat is soms best lastig. Zorg voor goede voeding, want je hond kan iets tekort komen en dat proberen aan te vullen. Honden die rauw vlees eten, afgewisseld met regelmatig vuile pens, blijken minder interesse te hebben in de poep van andere dieren.

Reacties zijn gesloten.