Vraag en Antwoord over Gezondheid

Vraag en Antwoord over Gezondheid
 1. Ik adopteer een buitenlandse hond. Moet ik deze hond laten testen op ziekten als leishmania, ehrlichia en babesia?

  Sommige stichtingen doen standaard bloedonderzoek, sommigen niet. Laat je informeren door de stichting die bemiddelt in de adoptie. Er kunnen goede redenen zijn om geen onderzoek te doen.
  Ten eerste zijn veel honden nog te jong en kunnen ze bloedwaarden laten zien die door de moederhond zijn doorgegeven.
  Ten tweede kennen alle genoemde ziekten duidelijke symptomen, in de vorm van zichtbare kenmerken.
  Het is dus ook van belang te weten dat de hond voor de komst naar Nederland medisch is onderzocht, hetgeen overigens een verplichting is, het paspoort van de hond vereist een gezondheidsverklaring.
  In het medisch onderzoek moet de dierenarts op mogelijke symptomen van deze ziekten letten. Zijn er geen symptomen, dan is er geen reden een bloedtest te doen. Zijn er wel symptomen, dan is een bloedonderzoek noodzakelijk.
  Zodra de hond in Nederland is, kun je er zelf eventueel voor kiezen om dat bloedonderzoek te laten doen. Zelfs als er geen symptomen zijn, al is er dan feitelijk geen aanleiding toe.

 2. Bij mijn geadopteerde buitenlandse hond is een bloedonderzoek gedaan. Is er dan reden om bezorgd te zijn dat er iets is?

  Mogelijk is het bloedonderzoek een standaard onderdeel van de adoptieprocedure. Een andere mogelijkheid is dat er bepaalde symptomen zijn waargenomen, waarop de dierenarts besloot een bloedonderzoek bij uw hond te doen. De uitslag van het onderzoek zal duidelijkheid geven of er wel of niet iets aan de hand is.

 3. Het bloedonderzoek bij de buitenlandse hond die ik wil adopteren toonde ehrlichia aan. Is het dan beter van de adoptie af te zien?

  Ehrlichia is een ziekte die wordt overgebracht via een tekenbeet. Het is een ziekte die prima te verhelpen is met een antibioticakuur van 21 dagen.
  Er is geen reden om de adoptie te annuleren, maar het is wel verstandig om de hond in het land van herkomst de kuur af te laten maken, zodat de hond gezond naar Nederland komt. Verder is het raadzaam om na een half jaar nog eens het bloed te laten testen.

 4. Mijn dierenarts stelt voor om bij mijn geadopteerde buitenlandse hond een bloedtest te doen, zodra mijn hond 6 maanden in Nederland is. Is dat een goed voorstel?

  Een bloedonderzoek laten doen is zinvol als er redenen zijn om te verdenken dat je hond een ziekte meedraagt. De ziekten waar onderzoek naar gedaan wordt hebben symptomen die je absoluut merkt. Als er geen ziekteverschijnselen zijn, dan is er geen aanleiding voor zo’n onderzoek.

 5. Moet mijn hond elk jaar vaccinaties krijgen en welke dan?

  De vaccinaties tegen rabiës (hondsdolheid), DAP (hondenziekte, hepatitis en parvo) en leptospirose (ziekte van Weil) die een hond gehad heeft staan vermeld in het paspoort van de hond. Je dierenarts kan zien welke entstoffen gebruikt zijn voor de vaccinaties en tot welke datum ze minimaal geldig (werkzaam) zijn. Vaccinatie voor de vermelde datum is absoluut onnodig.
  Als je hond naar een pension gaat dan kan een vaccinatie tegen kennelhoest gevraagd worden. Ook sommige hondenscholen vragen dit.
  De praktijk wijst uit dat vaccinaties een veel langere bescherming bieden dan wordt aangegeven of gezegd. Lees meer hierover in de blogs.
  Er zijn onder hondenbezitters sowieso verschillende meningen. De één laat elk jaar de hond met de cocktail vaccineren en de ander laat zijn of haar hond helemaal nooit meer vaccineren. Weer een ander laat alleen jaarlijks tegen leptospirose vaccineren en de volgende laat alles via een titerbepaling beoordelen. Dan wordt aan de hand van een beetje bloed getest hoeveel antistoffen het bloed nog heeft tegen de diverse ziektes (voor leptospirose kan titeren niet).
  Het is absoluut niet goed om blindelings ieder jaar de cocktail te laten geven.

 6. Mijn dierenarts zegt dat ik mijn geadopteerde buitenlandse hond opnieuw tegen leptospirose moet laten vaccineren, omdat de vaccinatie onvolledig is (tegen 2 varianten in plaats van tegen 4). Is dit juist?

  In het buitenland kan de gebruikte entstof afwijken van hetgeen in Nederland wordt toegediend.
  De vaccinatie met L4 van Nobivac is sinds 2013 in gebruik en is onderhevig aan discussie en kritiek.
  Zelfs onder deskundigen en onderzoekers is er discussie over de aan deze stof toe te wijzen bijwerkingen. Voor 2013 werden honden in Nederland ook gevaccineerd met een L2 entstof, dus het gaat om een afweging van 2 of 4 varianten, terwijl er meer dan 200 varianten bestaan.
  Ik wil waarschuwen tegen dubbele vaccinatie, zeker als het gaat om de vaccinatie tegen leptospirose, die bekend staat als de gevaarlijkste (met kans op de meest ernstige bijwerkingen). Een dergelijke hoeveelheid entstof is simpelweg teveel voor het immuunsysteem van je hond om te verwerken. De vaccins bevatten gevaarlijke stoffen, zoals een kwikverbinding als hulpstof.

 7. De DHP vaccinatie is aan mijn geadopteerde buitenlandse hond gegeven toen deze ongeveer 12 weken oud was. In Nederland worden pups ook gevaccineerd met 6 en 9 weken. Is dat een probleem?

  In Nederland worden puppy's gevaccineerd met 6 en 9 weken, als ze via een fokker komen of uit een thuisnestje. Helaas is dat een minderheid. De meeste honden in Nederland, ongeveer tweederde, komen uit de illegale broodfok. Op meegeleverde gegevens over vaccinaties kan zeker niet blindelings vertrouwd worden.
  Voor een geadopteerde buitenlandse hond, die bijvoorbeeld is gevonden als zwerfhond, kunnen de vaccinatieschema's niet toegepast worden.

 8. Kan mijn hond ziek worden van de anti-vlooien behandeling met advantix?

  Alle middelen tegen vlooien bevatten giftige stoffen, die bedoeld zijn om de parasieten te doden. Deze giftige stoffen zijn uiteraard ook voor de hond gevaarlijk.
  Het aanbrengen van spot-on bescherming moet gebeuren door de pipet met het middel in de nek van de hond leeg te knijpen. Het wordt dan via de talglaag op de huid verspreid over het lichaam van de hond.
  Als de pipet te dicht op de huid wordt gedrukt en dan leeg geknepen, dan kan het door de poriën van de huid heen opgenomen worden in het lichaam en ernstige klachten geven. Als de hond eerst gewassen is en de pipet te snel daarna wordt aangebracht, kan hetzelfde gebeuren, omdat de beschermende talglaag weg is.

 9. Mijn hond moest zich veel krabben en er ontstond een kaal plekje. Volgens de dierenarts heeft mijn hond schurft en ze heeft één pil gehad. Is dat voldoende?

  De klachten kunnen inderdaad duiden op de aanwezigheid van de mijt die schurft veroorzaakt. Het is me niet duidelijk welk middel de dierenarts heeft gegeven, maar eenmalig een tablet is te weinig.
  Een middel als Simparica wordt gegeven met 3 tabletjes, waarvan je hond er 1 per maand moet krijgen.

 10. Uit onderzoek blijkt dat mijn hond giardia heeft. Hoe kan dat ondanks de ontworming met Milbemax?

  Milbemax bestrijdt bepaalde wormen die een groot risico kunnen vormen, zoals hart- en longwormen, maar werkt niet tegen giardia.
  Giardia is vervelend, maar gelukkig snel en effectief te bestrijden met Panacur. Dit middel werkt als enige tegen de giardia parasiet.
  De middelen Milbemax en Panacur mogen niet gelijktijdig worden gegeven.

 11. Mijn hond heeft diarree, moet ik dan een wormenkuur geven?

  Diarree kan met wormen te maken hebben, maar het kan ook komen door de voeding of zelfs door beide.
  Als je de hond regelmatig ontwormt of beter nog, de hond vers vlees te eten geeft, dan zou dat afdoende moeten zijn tegen wormen, tenzij er een besmetting is met giardia. In dat geval is het goed om 3 tabletten Panacur te geven, dat middel bestrijdt namelijk effectief de giardia parasiet die soms verantwoordelijk is voor diarree.
  Overtuig je er wel van dat er geen sprake is van een infectie, van welk soort dan ook. Twijfel je daaraan, dan is het verstandig langs de dierenarts te gaan om je hond te laten temperaturen en onderzoeken.

 12. Er is een nieuwe test op wormen en parasieten. Is dat goed om te laten doen?

  Testen op wormen en parasieten is op zich niet verkeerd, maar besef wel dat elke test een momentopname is. Als het gaat om wormen in de darmen werkt ontwormen niet preventief, het bestrijdt alleen een actieve besmetting.
  Goede ontlasting is een eerste teken dat er geen problemen zijn. Slechte ontlasting kan op een besmetting duiden, maar ook op ongeschikte voeding.

 13. Het gebruik van natuurlijke middelen blijft vaag, tegenstrijdig en onduidelijk. Zo is knoflook een geliefd middel terwijl de dierenarts dit ten zeerste afraad. Hoe kan dat?

  Op veel gebieden zijn er tegenstrijdige meningen. Soms om echt moedeloos van te worden. Zo ook over die alternatieve middelen.
  Dierenartsen zijn vaak zelf gebaat bij de producten die ze verkopen, dus hun advies is helaas niet altijd objectief.
  Bij grote hoeveelheden kan knoflook bloedarmoede veroorzaken, maar die grote hoeveelheden zijn helemaal niet nodig.

 14. Mijn hond heeft een extra wormenkuur gekregen omdat hij steeds diarree heeft. Verder wisselende ik een paar keer van voeding. Wat kan de oorzaak zijn?

  Diarree kan met voeding te maken hebben, met wormen of met beide.
  Je schrijft over een extra wormenkuur, is dat met Panacur geweest? Dat bestrijdt namelijk effectief de giardia parasiet die soms verantwoordelijk is voor diarree.
  Verandering van voeding heeft ook invloed, net als de samenstelling van de voeding. Steeds wisselen kan nadelig zijn, het is beter te kijken naar de samenstelling en dan een keuze te maken.
  Helaas bevatten veel brokken teveel plantaardige stoffen en te weinig dierlijke eiwitten. Dat is wel iets om op te letten, het dierlijk eiwitgehalte. Granen in brokken, vooral de gluten houdende granen kunnen ook diarree (of erger nog, allergie) veroorzaken.
  Overweeg om vers vlees te gaan geven, dan is ontworming niet meer nodig.

 15. Is het verstandig mijn hond te verzekeren voor medische kosten?

  Dat is een keuze die afhankelijk is van je situatie. Stel jezelf de vraag of je in staat bent om ineens honderden euro’s te moeten betalen aan een dierenarts. Is het antwoord nee, dan is een verzekering het overwegen waard.
  Een goede verzekering voor medische kosten van je hond kan van belang zijn. Voor een gemiddelde verzekering ben je een premie tussen de 15 en 30 euro per maand verschuldigd. Daar staat tegenover dat medische kosten flink op kunnen lopen, als er iets aan de hand is met je hond.

Reacties zijn gesloten.