Vitaminen en mineralen voor je hond

Krijgt jouw hond voldoende belangrijke vitaminen en mineralen?

Dit artikel is vrij vertaald uit het Engels met toestemming van Dogs Naturally Magazine. Het originele artikel is geschreven door Dana Scott. De gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van Dogs Naturally Magazine en met toestemming gebruikt in dit artikel.
Breng een bezoek aan www.dogsnaturallymagazine.com om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Vitaminen en Minerlen voor je hond

Wat krijgt jouw hond dagelijks te eten? En weet je zeker dat je hem daarmee alles geeft wat hij nodig heeft? Misschien geef je jouw hond rauwe voeding en maak je je zorgen of je hond genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Of ben je huiverig om je hond over te zetten op rauwe voeding, uit angst dat hij niet de vitaminen en mineralen krijgt die hij nodig heeft. Mogelijk geef je een hoop geld uit om hem synthetische vitaminen en mineralen uit een potje te geven. Zo dadelijk zal ik je vertellen waarom dat geen goed idee is.

Ik heb een handige gids voor je, zodat jij ervoor kunt zorgen dat jouw hond de vitaminen en mineralen die hij nodig heeft uit zijn voeding haalt. Daarbij heb je dan de keuze of je alleen vlees geeft aan je hond, of kruiden toevoegt of dat je zelfs wat groenten toevoegt.

Zonder groenten

Dit is voor jou als je liever geen groenten aan je hond voert, in het besef dat hij een vleeseter is. Ook als je het gewoon zat bent om groenten te vermalen of te pureren is dit voor jou. Ik zal je vertellen wat je jouw hond moet voeren, zodat hij zijn vitaminen en mineralen uit vlees haalt. En ik zal ook wat voedingskruiden opsommen die je kunt gebruiken als je voelt dat je hond een extra oppepper nodig heeft, zonder groenten toe te voegen.

Met groenten

Dit is wat jij nodig hebt als je jouw hond wel wat groenten wilt geven als extra voeding. Ik zal je vertellen welke groenten welke vitaminen en mineralen bevatten. En ik zal je wat informatie geven over fytonutriënten die kunnen helpen bij het voorkomen van ziekten.

Maar eerst wil ik het hebben over supplementen en waarom het geven van synthetische vitaminen en mineralen aan jouw hond niet goed is voor zijn gezondheid op de lange termijn.

Synthetische supplementen

Synthetische vitaminen en mineralen zitten in bijna alle commerciële hondenvoeders. Dat wil zeggen in bijna alle brokken en blikvoer en zelfs in sommige kant-en-klare rauwe voeders.

Als je jouw hond zelfbereide rauwe voeding geeft, kunt je in de verleiding komen om een kortere weg te nemen en vitaminen en mineralen uit een potje aan zijn voeding toe te voegen. Maar als deze vitaminen en mineralen synthetisch worden geproduceerd, zijn ze niet erg goed voor je hond.

Synthetische supplementen worden door het lichaam niet op dezelfde manier herkend als natuurlijke voedingsstoffen. Ze kunnen ook het vermogen van natuurlijke bronnen om goed te functioneren in het lichaam afremmen.

Holistisch dierenarts Dr. Jodie Gruenstern legt het uit

“Cellen hebben receptoren voor de aanhechting van biologische factoren, die de celfuncties in- en uitschakelen. Deze receptoren kunnen ‘verstopt’ raken met namaak vitaminen of mineralen.
Dit fenomeen kan verklaren waarom bij het starten met een synthetische vitamine of mineraal, het lijkt alsof het aanslaat. De receptoren zijn dan nog leeg en hebben de voedingsstof nodig. Maar zodra de receptoren verstopt raken met de onvoldoende functionerende namaakvoedingsstoffen, kunnen de receptoren niet goed meer functioneren. Je hond kan zich geweldig voelen na de start met een nieuw synthetisch supplement, maar de oorspronkelijke symptomen keren na enige tijd toch weer terug.”

Studies bewijzen het verschil

Al in 1942 vonden de auteurs van “Journal of the American Medical Association” dat de behandeling van scheurbuik met 50cc citroensap, dat 25 mg ascorbinezuur (vitamine C) bevat, sneller resultaat opleverde dan het geven van 25 mg ascorbinezuur als synthetische vitamine. Ze merkten ook op dat het gefabriceerde ascorbinezuur niet zo lang in het lichaam bleef als de de natuurlijk voorkomende vitamine C. En zelfs vandaag de dag is dit een bekende beperking van synthetische vitaminen.

Dit vroege onderzoek toonde aan dat synthetische vitaminen zich niet altijd gedragen zoals hun natuurlijke tegenhangers in voedsel. Zelfs met de meer ontwikkelde vitaminen en het diepere onderzoek van vandaag. Dit is waarschijnlijk omdat synthetische vitaminen chemische isolaten zijn, die geïsoleerde of gefractioneerde stukjes van de hele vitamine zijn. Vitaminen worden gedefinieerd als een groep of complex van organische verbindingen en het is het beste om ze op deze manier te zien. De werking van vitamine is de som van vele delen.

Er is veel onderzoek dat vergelijkbare verschillen laat zien tussen veel verschillende voedingsvitaminen en synthetische vitaminen.
In tegenstelling tot synthetische vitaminen en mineralen leveren hele voedingsmiddelen en kruiden essentiële voedingsstoffen, compleet met de hulpfactoren die nodig zijn om een gezonde verandering bij jouw hond teweeg te brengen. Precies zoals de natuur het bedoeld heeft!

Vitaminen en mineralen voor je hond in vlees, kruiden en groenten

Je hond kan vitaminen en mineralen uit vlees halen. Dat vlees kun je combineren met kruiden of met groenten. Afhankelijk van wat jij aan je hond wilt geven.

Bedenk wel dat, als je jouw hond geen groenten geeft, het kan zijn dat hij een aantal belangrijke voedingsstoffen (die alleen van planten afkomstig zijn) mist. Dit zijn onder andere carotenoïden, lycopeen, luteïne, flavonoïden en vezels, die allemaal belangrijk zijn bij ziektepreventie.

Het geven van groenten en fruit aan jouw hond kan veel gezondheidsvoordelen opleveren. Planten bevatten niet alleen vitaminen, maar ook fytonutriënten. Terwijl een hond niet zou overleven zonder vitaminen en mineralen, spelen fytonutriënten een rol in het helpen voorkomen of behandelen van ziekten. Dus laten we het eerst over fytonutriënten hebben.

Fytonutriënten

Fyto is Grieks voor plant, en fytonutriënten zitten alleen in planten, niet in andere voedingsmiddelen. Fytonutriënten helpen planten te beschermen tegen schade en als onze hond deze planten eet, profiteert hij ook van deze bescherming. Fytonutriënten helpen beschermen tegen ontstekingen en kunnen helpen bij het voorkomen van een breed scala aan ziekten zoals kanker, longziekten, hart- en vaatziekten en diabetes.
Er zitten tienduizenden fytonutriënten in planten, die allemaal verschillende rollen spelen, maar hier zijn enkele van de belangrijkste. En hun groente- of fruitbronnen.

Carotenoïden

Er zijn meer dan 600 carotenoïden die allemaal fungeren als antioxidanten in het lichaam. Dit betekent dat ze vechten tegen schade door vrije radicalen in de cellen en in het lichaam.
Carotenoïden komen voor in geel, oranje en rood gekleurd fruit en groenten zoals pompoenen, wortelen, papaja’s en cantaloupe.

Lycopene

Dit is een andere krachtige antioxidant die een rol kan spelen bij het voorkomen en vertragen van kanker. Lycopeen geeft veel groenten hun rode kleur en is te vinden in tomaten, wortelen, rode kool en watermeloen.

Luteïne

Dit is een andere carotenoïde en antioxidant waarvan bekend is dat deze de ogen, de huid en het hart beschermt. Het wordt gevonden in donker bladgroen en in gele planten, waaronder boerenkool, broccoli, sinaasappels en papaja.

Flavonoïden

Flavonoïden of bioflavonoïden kunnen de celwerking in het lichaam reguleren en ze hebben antioxiderende, ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen. In het algemeen geldt dat hoe kleurrijker het plantenvoedsel, hoe hoger het in bioflavonoïden is. Quercetine en resveratrol zijn twee populaire flavonoïden die in veel groenten en fruit voorkomen.
Goede bronnen van flavonoïden zijn boomvruchten zoals pruimen, appels, peren en perziken, en de meeste groenten, vooral rode en groene.

Vezels

Fruit en groenten bevatten ook vezels, wat twee doelen dient. Onoplosbare vezels zorgen ervoor dat het voedsel wordt opgestapeld en helpt het door de dikke darm te gaan. En oplosbare vezels kunnen een prebioticum zijn, wat betekent dat het de heilzame bacteriën in de darm voedt. Als je probiotica geeft zonder prebiotica, verspil je mogelijk je geld.
Peulvruchten zoals erwten en bonen hebben een hoog vezelgehalte, maar ook hier geldt dat ze een hoog zetmeelgehalte hebben en dus het beste vermeden kunnen worden voor jouw hond.  Kies groenten zoals paardenbloemblad, spruitjes, boerenkool, broccoli en kool als goede vezelbronnen.

Hoe groenten te voeden en hoeveel?

Het spijsverteringsstelsel van honden kan de cellulose in de celwanden van groenten niet goed afbreken. Je kunt hem helpen zijn groenten te verteren door ze licht te stomen (wat betekent dat je wat voedingsstoffen verliest door te koken), of nog beter, de rauwe groenten voor hem fijn te hakken of te pureren. Geef biologische groenten als je kunt, om schadelijke residuen van bestrijdingsmiddelen te voorkomen; biologische producten blijken ook hogere gehaltes aan antioxidanten te bevatten en zijn bijna 50% lager in giftige zware metalen.

In het overzicht staan geen peulvruchten, omdat deze meestal veel zetmeel bevatten, wat jouw hond niet nodig heeft.
Als je niet bekend bent met groenten en kruiden voor de hond, is het een goed idee om hun contra-indicaties te bekijken voordat je ze gebruikt.

Of je nu kiest om jouw hond groenten te voeren of niet, zorg ervoor dat je altijd een breed scala aan voedingsmiddelen voert, zodat jouw hond een verscheidenheid aan voedingsstoffen uit zijn maaltijden haalt.

Vitaminen 

Vitaminen zijn verdeeld in twee categorieën: wateroplosbaar en vetoplosbaar.

Tot de vetoplosbare vitaminen behoren de vitaminen A, D, E en K. Vetoplosbare vitaminen worden in het lichaamsweefsel opgeslagen en als jouw hond teveel van een vetoplosbare vitamine krijgt, kan er in de loop van de tijd een vitamineoverschot ontstaan.

De in water oplosbare vitaminen zijn de B-vitaminen en de vitamine C. Deze vitaminen worden niet in het lichaam opgeslagen zoals de vetoplosbare vitaminen, dus ze moeten normaal gesproken elke dag in de voeding worden opgenomen. Als een teveel aan wateroplosbare vitaminen wordt gevoed, zal het lichaam nemen wat het nodig heeft en de nieren zullen de rest uitscheiden in de urine. Dit betekent niet dat excessen nooit zullen voorkomen, maar ze zijn veel minder waarschijnlijk in wateroplosbare vitaminen.

Vitaminen goed voor je hond

Vitamine A

Verhoogt de immuniteit, voorkomt oogproblemen en huidaandoeningen. Belangrijk bij bot- en tandvorming. Beschermt tegen verkoudheid en infecties. Vertraagt het verouderingsproces.

Opmerking: Vitamine A is vetoplosbaar en kan zich in de loop van de tijd in het lichaam ophopen. Het is moeilijk om vitamine A-vergiftiging uit voedsel te krijgen, maar voeg niet veel extra voedsel toe dat rijk is aan vitamine A als je een kant-en-klare rauwe voeding geeft waaraan al vitamine A is toegevoegd.

Vleesbronnen
Kip, varken, ei, zalm, heilbot, schelvis, sardines, lever, nier, hersenen en tonijn.

Kruidenbronnen
Alfalfa, luzerne, bernagiebladeren, kliswortel, cayenne, kikkererwten, venkelzaad, hop, kelp, citroengras, brandnetel, haverstro, paprika, peterselie, pepermunt, weegbree, frambozenbladeren, rode klaver, rozenbottels, salie en waterkers.
Alfalfa is een kruid met veel nutritionele voordelen, maar het is vaak een genetisch gemodificeerd gewas (GGO).  Zorg ervoor dat je biologische alfalfa koopt om te voorkomen dat je schadelijke GGO’s aan jouw hond geeft.

Groente- en fruitbronnen
Wortelen, squash, pompoen, paardenbloemblad, boerenkool, spinazie en broccoli. Gele vruchten zoals abrikozen en perziken.

Vitamine B1 (Thiamine)

Bevordert de groei, verbetert de mentale houding, helpt de spijsvertering, versterkt het zenuwstelsel en voorkomt stress.

Vleesbronnen
Lever, konijn, kip, kalkoen, varken, lam, geit, struisvogel, buffel, ei, rund, zalm, heilbot, schelvis en sardine.

Kruidenbronnen
Alfalfa, blaaswier, kliswortel, kattenkruid, cayenne, kamille, kikkererwten, venkelzaad, fenegriek, hop, brandnetel, haverstro, peterselie, pepermunt, frambozenbladeren, rode klaver, rozenbottels, salie en duizendblad.

Vitamine B2 (Riboflavine)

Noodzakelijk voor de vorming van rode bloedcellen, helpt bij de groei en de voortplanting, bevordert de haar-, huid- en nagelgroei. Belangrijk bij de preventie en behandeling van staar.

Vleesbronnen
Lever, hart, nier, konijn, kip, kalkoen, varken, lam, geit, struisvogel, buffel, ei, rund, zalm, heilbot, schelvis en sardine.

Kruidenbronnen
Alfalfa, blaaswier, kliswortel, kattenkruid, cayenne, kamille, kikkererwten, venkelzaad, fenegriek, ginseng, hop, brandnetel, haverstro, peterselie, pepermunt, frambozenbladeren, rode klaver, rozenbottels en salie.

Groente- en fruitbronnen
Broccoli, spinazie en andere groene bladgroenten.

Vitamine B3 (Niacine)

Essentieel voor een goede doorbloeding en een gezonde huid. Verhoogt de energie, helpt de spijsvertering, helpt migraine te voorkomen.

Vleesbronnen
Konijn, kip, kalkoen, varken, lam, geit, struisvogel, buffel, ei, rund, zalm, heilbot, schelvis, sardine en tonijn.

Kruidenbronnen
Alfalfa, kliswortel, kattenkruid, cayenne, kamille, kikkererwten, venkelzaad, hop, zoethout, brandnetel, haverstro, peterselie, pepermunt, frambozenblad, rode klaver, rozenbottels en gladde olm.

Vitamine B5 (Pantotheenzuur)

Verbetert het uithoudingsvermogen, voorkomt bloedarmoede, helpt wonden te genezen, bestrijdt infecties, versterkt het immuunsysteem.

Vleesbronnen
Lever, hart, nier, konijn, kip, kalkoen, varken, lam, geit, struisvogel, buffel, ei, rund, zalm, heilbot, schelvis en sardine.

Kruidenbronnen
Alfalfa, kliswortel en brandnetel.

Groente- en fruitbronnen
Groene bladgroenten en broccoli.

Vitamine B6 (Pyridoxine)

Nodig om zoutzuur te produceren. Helpt bij de opname van vetten en eiwitten. Mild diureticum (bevordert het plassen). Helpt bij het voorkomen van nierstenen en bij de behandeling van allergieën, artritis en astma.

Vleesbronnen
Lever, hart, nier, konijn, kip, kalkoen, varken, lam, geit, struisvogel, buffel, ei, rund, zalm, heilbot, schelvis en sardine.

Kruidenbronnen
Alfalfa, kattenkruid en haverstro.

Vitamine B9 (Foliumzuur)

Werkzaam in de productie van rode bloedcellen en helpt ijzer goed te werken in het lichaam. Beheert de bloedspiegels van aminozuren. Belangrijk bij zwangere teefjes om het risico op geboorteafwijkingen te verlagen.

Vleesbronnen
Lever, konijn, kip, kalkoen, varken, lam, geit, struisvogel, buffel, ei, rund, zalm, heilbot, schelvis en sardine.

Kruidenbronnen
Rozemarijn, paardenbloem, peterselie en spirulina.

Groente- en fruitbronnen
Groene bladgroenten zoals broccoli en spinazie.

Vitamine B12 (Cyanocobalamine)

Helpt bloedarmoede te voorkomen. Beschermt het zenuwstelsel, verbetert de concentratie, helpt de spijsvertering.

Vleesbronnen
Lever, hart, nier, konijn, kip, kalkoen, varken, lam, geit, struisvogel, buffel, ei, rund, zalm, heilbot, schelvis en sardine.

Kruidenbronnen
Alfalfa, blaaswier, hop.

Vitamine C (Ascorbinezuur)

Helpt bij de vorming van calcium en ijzer. Verbetert de immuniteit. Helpt kanker te voorkomen. Helpt bij de productie van anti-stresshormonen. Antioxidant nodig voor een goede weefselgroei, herstel van weefsel en voor de bijnierfunctie.

Vleesbronnen
Lever, nier, hart en vis.

Kruidenbronnen
Alfalfa, kliswortel, cayenne, kikkerkruid, venkelzaad, fenegriek, hop, kelp, pepermunt, brandnetel, haverstro, paprika, peterselie, dennennaald, weegbree, frambozenblad, rode klaver, rozenbottels, keizerskap en duizendblad.

Groente- en fruitbronnen
Kool, bloemkool, broccoli, spinazie en boerenkool. Vruchten zoals citrusvruchten, bessen en aalbessen.

Vitamine D

Essentieel voor calcium- en fosforgebruik. Voorkomt rachitis (een botaandoening). Noodzakelijk voor een normale groei van de botten en tanden. Helpt de hartslag te reguleren. Voorkomt kanker en verbetert de immuniteit. Helpt de schildklierfunctie en de bloedstolling.

Let op: Honden kunnen geen vitamine D uit zonneschijn produceren zoals mensen dat kunnen, dus ze moeten het uit hun voeding halen. Als je zelfbereide rauwe voeding geeft en je vlees niet afkomstig is van met gras gevoede dieren en je ook geen weide-eieren voert, moet je vis voeren of aanvullen met levertraan voor jouw hond om voldoende vitamine D te krijgen.

Vleesbronnen
Ei, sardine, lever, nier, zalm en tonijn.

Kruidenbronnen
Alfalfa, brandnetel en peterselie.

Vitamine E

Antioxidant die helpt bij het voorkomen van kanker en hartziekten. Voorkomt beschadiging van cellen. Verlaagt de bloeddruk en bevordert een gezonde huid en gezond haar.

Let op: vitamine E wordt niet gemakkelijk geabsorbeerd en minder dan de helft van de hoeveelheid die in het voedsel zit is beschikbaar voor het lichaam. Grasgevoed vlees is ongeveer vier keer zo hoog in vitamine E als graangevoed vlees.

Vleesbronnen
Struisvogel, buffel, ei, heilbot, schelvis, sardine, nier, lever en hersenen.

Kruidenbronnen
Alfalfa, paardenbloem, lijnzaad, brandnetel, haverstro, frambozenblad en rozenbottels.

Vitamine K

Bevordert een gezonde leverfunctie. Helpt bij de botvorming en -herstel. Verhoogt de levensduur.

Vleesbronnen
Ei, heilbot, schelvis, sardine en lever.

Kruidenbronnen
Alfalfa, groene thee, kelp, brandnetel en haverstro.

Groente- en fruitbronnen
Donkere bladgroenten zoals kool, boerenkool, spinazie en broccoli.

Mineralen

Mineralen goed voor je hond

Calcium

Bouwt en beschermt botten en tanden. Helpt bij het handhaven van een regelmatige hartslag. Voorkomt spierkrampen. Vooral bij jonge honden is het belangrijk om voldoende calcium te voeden voor de ontwikkeling van botten en spieren.

Vleesbronnen
Konijn, kip, kalkoen, varken, lam, geit, struisvogel, buffel, ei, rund, zalm, heilbot, schelvis en sardine.

Kruidenbronnen
Alfalfa, kliswortel, cayenne, kamille, kikkererwten, witlof, paardenbloem, venkelzaad, fenegriek, lijnzaad, hop, kelp, citroengras, brandnetel, haverstro, paprika, peterselie, pepermunt, weegbree, frambozenblad, rode klaver, rozenbottels en duizendblad.

Groente- en fruitbronnen
Groene bladgroenten.

Koper

Zet ijzer om in hemoglobine. Beschermt tegen bloedarmoede. Noodzakelijk voor gezonde botten en gewrichten.

Vleesbronnen
Kip, kalkoen, varken, lam, geit, struisvogel, buffel, ei, rund, zalm, heilbot, schelvis en sardine.

Kruidenbronnen
Schapenzuring.

Jodium

Nodig in spoorhoeveelheden voor een gezonde schildklier en om overtollig vet te helpen metaboliseren.

Vleesbronnen
Zalm, schelvis, zeevruchten en ei.

Kruidenbronnen
Calendula, dragonbladeren en kalkoenrabarber.

IJzer

Essentieel voor de stofwisseling en de productie van hemoglobine.

Vleesbronnen
Konijn, kip, kalkoen, varken, lam, geit, struisvogel, buffel, ei, rund, zalm, heilbot, schelvis en sardine.

Kruidenbronnen
Alfalfa, kliswortel, kattenkruid, cayenne, kamille, kikkererwten, witlof, paardenbloem, venkelzaad, fenegriek, kelp, citroengras, zoethout, mariadistelzaad, brandnetel, haverstro, paprika, peterselie, pepermunt, weegbree, frambozenblad, rozenbottels en sarsaparilla.

Magnesium

Voorkomt verkalking van weke delen. Helpt bij het verminderen en oplossen van calciumfosfaat in de nieren. Helpt geboorteafwijkingen te voorkomen. Verbetert het systeem van hart en bloedvaten.

Vleesbronnen
Konijn, kip, kalkoen, varken, geit, struisvogel, buffel, ei, rund, zalm, heilbot, schelvis en sardine.

Kruidenbronnen
Alfalfa, blaaswier, kattenkruid, cayenne, kamille, kikkererwten, paardenbloem, venkel, fenegriek, hop, citroengras, zoethout, brandnetel, haverstro, paprika, peterselie, pepermunt, frambozenblad, rode klaver, salie en duizendblad.

Mangaan

Minimale hoeveelheden van dit mineraal zijn nodig voor gezonde zenuwen, bloedsuikerregulatie, normale botgroei en de productie van schildklierhormonen.

Opmerking: Mangaan is een zeer belangrijk mineraal voor de sterkte van kruisbanden en pezen, omdat het de enzymen activeert die collageen opbouwen. Als jouw hond de neiging heeft om pees- of kruisbandverwondingen te krijgen, kan hij een mangaantekort hebben.

Vleesbronnen
Konijn, kip, kalkoen, varken, geit, struisvogel, buffel, ei, rund, zalm, schelvis, heilbot en sardine.

Kruidenbronnen
Alfalfa, kliswortel, kattenkruid, kamille, kikkererwten, paardenbloem, venkelzaad, fenegriek, ginseng, hop, citroengras, peterselie, pepermunt, frambozenblad, rode klaver, rozenbottel, wilde yamswortel en duizendblad.

Fosfor

Noodzakelijk voor de vorming van tanden en botten, overdracht van zenuwimpulsen, normaal hartritme en nierfunctie.

Vleesbronnen
Konijn, kalkoen, varken, lam, geit, struisvogel, buffel, ei, rund, zalm, heilbot, schelvis en sardine.

Kruidenbronnen
Kliswortel, kalkoenrabarber, gladde olmenbast.

Kalium

Regelt de waterhuishouding en de spierfunctie. Belangrijk voor de gezondheid van het zenuwstelsel en een regelmatig hartritme.

Vleesbronnen
Konijn, kip, kalkoen, varken, lam, geit, struisvogel, buffel, ei, rund, zalm, heilbot, schelvis en sardine.

Kruidenbronnen
Kattenkruid, hop, brandnetel, weegbree, rode klaver en salie.

Selenium

Zorgt voor een belangrijk spoorelement voor de prostaatklier bij reutjes. Beschermt het immuunsysteem en helpt de schildklierhormonen te reguleren.

Vleesbronnen
Konijn, kip, kalkoen, varken, lam, geit, struisvogel, buffel, ei, rund, zalm, heilbot, schelvis en sardine.

Kruidenbronnen
Alfalfa, kliswortel, kattenkruid, cayenne, kamille, kikkererwten, venkelzaad, ginseng, knoflook, meidoornbes, citroengras, mariadistel, haverstro, peterselie, pepermunt, frambozenblad, rozenbottels, sarsaparilla en duizendblad.

Zink

Bevordert de groei en mentale alertheid. Versnelt de genezing. Regelt de olieklieren. Bevordert een gezond immuunsysteem en de genezing van wonden.

Vleesbronnen
Konijn, kip, kalkoen, varken, lam, geit, struisvogel, buffel, ei, rund, zalm, heilbot, schelvis en sardine.

Kruidenbronnen
Alfalfa, kliswortel, cayenne, kamille, kikkererwten, paardenbloem, venkelzaad, hop, mariadistel, brandnetel, peterselie, rozenbottels, salie, sarsaparilla en wilde yamswortel.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *