Probiotica en Prebiotica

Probiotica en Prebiotica
Bikkel 1

Probiotica en Prebiotica. Je bent deze termen vast wel eens tegengekomen. Waarschijnlijk is de term probiotica bekender dan de term prebiotica. De tegenhanger van deze termen is antibiotica. Om te begrijpen waar het over gaat is het handig om eerst te weten wat “biotisch” nou eigenlijk betekent. Volgens een encyclopedie is de betekenis “betrekking hebbend op levende organismen”.

Het woord “anti” betekent “tegen” in de zin van “tegenstander”, dus antibiotica betekent letterlijk “tegen levende organismen”. Het woord “pro” betekent “voor” in de zin van “voorstander”, terwijl het woord “pre” ook “voor” betekent, maar dan in de zin van “voorafgaand”.

Antibiotica

Dit is letterlijk een middel tegen levende organismen. Het wordt daarom gebruikt als middel tegen bacteriële infecties, het werkt dan tegen de bacteriën. Helaas betekent dat wel dat het tegen alle bacteriën werkt, de slechte, maar ook de goede.

Probiotica

Dit is een middel voor levende organismen en als je deze term tegenkomt is het om een middel aan te duiden dat levende organismen, in het bijzonder bacteriën toevoegt. Uiteraard gaat het dan om goede bacteriën en niet om de ziekteverwekkende bacteriën.
De bacteriën en andere micro-organismen die via probiotica in het lichaam van je hond komen, hebben daar een gunstig effect op de gezondheid van je hond. Het is niet zomaar dat gezegd wordt “gezondheid begint in je buik”.  Dat is ook bij honden het geval. Als eerste werking zorgt probiotica voor het in balans brengen van de darmflora en voor een goede spijsvertering. Het zorgt ook voor de productie van natuurlijke antistoffen tegen ziekteverwekkers. De goede bacteriën zijn in staat bepaalde zuren te produceren die de slechte bacteriën uitschakelen. Slechte bacteriën krijgen zo minder kans om zich te vermeerderen en klachten te veroorzaken.

Prebiotica

Dit is bedoeld voorafgaand aan levende organismen, het is een middel om het bestaan van bacteriën mogelijk te maken. Het zijn bepaalde voedingsstoffen die de groei van goede bacteriën in de darmen ondersteunen. Prebiotica bestaat uit onverteerbare voedingsvezels en onverteerbare suikers, die niet in het maagzuur van de hond oplossen en ook niet in de dunne darm van de hond worden verteerd. Ze komen onverteerd in de dikke darm en zijn daar voeding voor de darmbacteriën.

Symbiotica

Dit is de aanduiding van een middel dat als probioticum en als prebioticum werkzaam is. De dagelijkse voeding van je hond behoort zowel probiotica als prebiotica te bevatten, zodat enerzijds de voedingswaarde zorgt voor groei en versterking van het lichaam en anderzijds de symbiotica zorgt voor het opbouwen en onderhouden van voldoende goede darmbacteriën.

01 Blanca pens

Darmflora

De aanwezige bacteriën en andere micro-organismen in de darmen worden de darmflora genoemd. Een gezonde darmflora is essentieel voor een goede gezondheid. Een onevenwichtige darmflora of een verschraling van de darmflora zorgt voor allerlei problemen, zoals diarree, allergieën, huidproblemen zoals jeuk en een verminderde weerstand.

Een onevenwichtige darmflora ontstaat als er teveel slechte bacteriën zijn in verhouding tot de goede bacteriën. Een verschraalde darmflora houdt in dat er in totaliteit te weinig bacteriën in de darmen aanwezig zijn, zodat voedsel niet voldoende verteerd kan worden. In beide gevallen ontstaan darmproblemen zoals diarree en later breiden de problemen zich uit tot de huid en uiteindelijk tot de rest van het lichaam.

Een evenwichtige darmflora bestaat uit zowel goede als slechte bacteriën. De darmflora is heel belangrijk voor de spijsvertering, omdat de bacteriën de niet verteerde voedselresten afbreken. Een gezonde darmflora zorgt ook voor een goede natuurlijke weerstand en is daarmee de belangrijkste bestrijder van infecties.

Eerste darmflora

Een pasgeboren puppy krijgt de eerste bacteriën van de moederhond. Bij een puppy die moedermelk drinkt, zijn de maagsappen nog niet zuur, zodat de bacteriën makkelijk levend de maag kunnen passeren en de darmen kunnen bereiken. In de darmen hechten de bacteriën zich aan de darmwand en vormen zo het begin van de darmflora.
Zodra de puppy stopt met moedermelk drinken en gezonde vleesvoeding gaat eten, worden de maagsappen zuur.

Maagzuur

De zure maagsappen zijn kenmerkend voor een gezonde vleeseter. Slechte bacteriën kunnen door de zure maagsappen de darmen niet meer bereiken. Hetzelfde geldt ook voor goede bacteriën en daarom is het belangrijk dat een hond wel een manier vindt om goede bacteriën binnen te krijgen. Deze bacteriën moeten in staat zijn het zuur in de maag te overleven en de darmen te bereiken.

Voor mensen bestaan er allerlei producten (probiotica) om goede bacteriën binnen te krijgen, zoals bifidobacteriën, lactobacillen en andere melkzuurbacteriën. Er zijn mensen die deze producten aan hun honden geven, om ook bij de honden de darmflora te versterken. Helaas werkt dit niet voldoende, want deze melkzuurbacteriën zijn niet bestand tegen de zure maagsappen van de hond en komen grotendeels niet levend door de maag naar de darmen.

De beste manier om de darmflora van een hond te versterken is het geven van pens van herkauwers. Deze voeding werkt voor een hond als probioticum. Een deel van de in de pens aanwezige bacteriën kunnen het zuur in de maag van de hond overleven. Dit zijn de zuurresistente bacteriën in de pens. Daarom zie je dat de in het wild levende soortgenoten van honden zich ook voeden met de maag en maaginhoud van hun prooi. Zo krijgen ze veel bacteriën binnen in een ruime diversiteit en dat zorgt voor een stabiele darmflora.

Bedenk wel dat de pens voor je hond rauw en ongewassen moet zijn, dit noemt men vuile pens. De pens mag absoluut niet verhit worden. Als het om diepvriespens gaat, mag deze nooit ontdooid worden in de magnetron. Elke vorm van verhitting of bestraling doodt de in de pens aanwezige bacteriën.

Zoals je hopelijk al eens per week een dag verse vis geeft aan je hond is het goed om ook eens per week pens aan je hond te geven. Heeft je hond bestaande darmklachten, dan is het goed om de dag pens als voeding te geven, totdat de klachten verholpen zijn.

Er zijn probiotica supplementen voor honden te koop. Deze kunnen nuttig zijn, maar de voorwaarde is wel dat het supplement is samengesteld met bacteriën die de zure maagsappen van je hond kunnen overleven. Ik zie zo geen voordelen in het geven van supplementen boven het geven van verse pens. Natuurlijke voeding is altijd te verkiezen boven preparaten.

02 Stella pens

Darmen

De lengte van de darmen van honden is relatief klein. Dit stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de darmflora. Tegenover de korte darmlengte staat dat honden van nature over een rijke en gevarieerde darmflora beschikken. Er moet dus nogal wat gebeuren voordat de darmen van een hond van slag zijn. Een hond die gezonde rauw vlees voeding eet, is in staat ongewenste binnendringers te neutraliseren. Ziekteverwekkers hebben ten eerste al weinig kans de zure maag te passeren en lukt dat toch, dan zal de darmflora zorgen dat deze ziekteverwekkers zich niet makkelijk kunnen vermenigvuldigen.

De korte darmlengte is mede reden dat honden amper groenten kunnen verteren. Honden beschikken over weinig amylase, een enzym dat werkzaam is in de vertering van groenten. Daardoor zijn groenten niet geschikt als voedingsbron, maar ze kunnen wel nuttig zijn in het leveren van vezels.

Darmklachten

Als de darmflora niet regelmatig voorzien wordt van goede bacteriën, zal de darmflora verschralen en onevenwichtig worden. Dit wordt dysbiose of dysbacteriose genoemd. Meestal is diarree het eerste symptoom van dysbiose bij honden.

Veel honden krijgen gemodificeerd voedsel in de vorm van brokken. Niet alleen de standaard brokvoeding, maar vooral ook de licht verteerbare varianten hebben een negatief effect op de darmflora. Omdat brokken altijd onder (hoge of lage) verhitting gemaakt worden, gaat veel voedingswaarde verloren. Er vormen zich veel afvalstoffen en de darmflora functioneert minimaal in het verteren en afbreken van de brokken. Dit leidt tot verschraling van de darmflora, de bacteriën zijn onvoldoende in staat voedsel te verteren en af te breken. Onverteerde resten komen in de dikke darm terecht waar gisting optreedt. Door de gisting verslechtert de darmflora nog verder en is de cirkel rond. Allerlei klachten, te beginnen met darmklachten zijn het gevolg.

Er zijn nog andere factoren die een negatieve invloed hebben op de darmflora. Als eerste zijn dat diverse chemische toevoegingen aan de brokvoeding, zoals chemische antioxidanten (conserveermiddelen) en chemische geur-, kleur- en smaakstoffen. Ook een kuur met antibiotica heeft een negatieve invloed op de darmflora, antibiotica is immers bedoeld om bacteriën te doden. Uiteraard is het de bedoeling dat alleen de slechte bacteriën gedood worden. Daarom wordt antibiotica gegeven als er een infectie is. Helaas maakt antibiotica geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën. Ze worden allemaal gedood en de darmflora gaat kapot.

Misleidende voeding

Ik hoor en lees het vaak. Als bij een hond de darmflora van slag is, of als de hond problemen heeft zoals diarree, slechte vacht, jeuk of een allergie, dan adviseert de dierenarts speciale voeding. Dat is dan “toevallig” de voeding die de dierenarts zelf in de schappen heeft staan.

We zien dan de merken van de grote multinationals voorbij komen, zoals Hill’s, Royal Canin, Eukanuba, Pedigree en Purina. Besef wel dat ook jouw dierenarts gesponsord wordt door deze grote merken en dubbel verdient aan de verkoop van deze “voeding”. Nou gun ik iedereen loon naar werken, maar niet als dat ten koste gaat van de gezondheid van onze honden.

Hill’s heeft voeding genaamd “Prescription Diet”. Dat klinkt mooi, maar als je gaat kijken wat erin zit, dan is het schrikken: maïs, rijst, kipmeel, kalkoenmeel, maïsglutenmeel, eiwithydrolysaat en sojaolie.

Royal Canin gebruikt voor de speciale voeding namen als “Gastro Intestinal” en “Hypoallergenic”. De samenstelling is echter bedroevend: rijst, maïs, gedehydreerde sojaeiwitten, tarwegluten, eiwithydrolysaat en sojaolie.

Eukanuba heeft voedingen genaamd “Intestinal” en “Dermatosis”, Pedigree noemt het “Vital Protection” en Purina hanteert als benaming “Pro Plan Sensitive”. De ingrediënten zijn ook hier lang niet zo mooi als de namen doen vermoeden. Integendeel zelfs.

De namen klinken allemaal fantastisch, maar helaas is de voeding zeer, zeer slecht voor je hond. De ingrediënten zijn grotendeels plantaardig en wat er al aan dierlijke ingrediënten in zit is niet meer natuurlijk, maar bewerkt. Maïs, granen, rijst, het is prima voeding voor kippen, maar niet voor honden. Soja is een bekende veroorzaker van allergieën bij honden. Hydrolysaten zorgen voor vrij glutamaat in de bloedbaan, wat ernstige mankementen kan veroorzaken zoals oogklachten, luchtwegproblemen en epileptische aanvallen.

Schijnoplossing

Wat dit soort voeding doet is een schijnoplossing bieden. De problemen lijken in eerste instantie inderdaad minder te worden. Maar de reden hiervan is niet zoals de fabrikanten beweren dat hun voeding zo goed is. De reden is wel dat dit soort voeding zorgt voor een aantasting van de darmflora.

Er zitten veel vezels in die afvalstoffen langer vasthouden in de darmen en hydrolysaten zorgen voor samenklontering. Dat geeft de indruk alsof je hond weer goede ontlasting heeft, maar dat is dus niet zo. Op langere termijn zullen de klachten terugkomen en alleen maar erger worden.

Besef één ding heel goed. Een hond voedt zich niet om goed te kunnen poepen, maar een hond voedt zich om zijn lichaam op te bouwen en te onderhouden en om energie te hebben voor zijn activiteiten. Deze misleidende voeding biedt je hond absoluut niet de stoffen die nodig zijn voor een gezond lichaam en gezonde activiteiten.

Rotweiler 1

Goede voeding

Goede voeding die zorgt voor een gezonde, sterke en stabiele darmflora is voeding die honden en hun wilde soortgenoten van nature eten. Honden zijn vleeseters en daarmee bedoel ik vlees in rauwe en onverhitte vorm. Een hond grotendeels voeding geven die niet uit vlees bestaat is per definitie onvoldoende om die gezonde darmflora te krijgen of te houden.

De voeding moet wel gevarieerd zijn. Verschillende diersoorten leveren verschillende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Lees de voedingsspecials voor meer informatie. Zorg dat pens een vast onderdeel is van het menu van je hond. Laat je hond minstens eens per week pens eten. Pens is ten eerste orgaanvlees, ten tweede een bron van bacteriën (probiotica) die grotendeels de maag van de hond levend kunnen passeren en ten derde bevat pens voorverteerde groenten, waarvan de vezels dienen als prebiotica.

Het is niet verkeerd om je hond ook wat aanvullende groenten te geven, maar hou dit beperkt. Groenten hebben vooral waarde als prebioticum. Ze zorgen dat de bacteriën in de darmen zich kunnen voeden met vezels. Ik zag laatst een filmpje van een wolf die bessen aan het eten was. Laten bessen nou een bron van vezels zijn. Een dier dat leeft volgens de natuur weet wat goed voor hem of haar is.

Besef dat brokken, onder welke naam of noemer dan ook, geen bacteriën bevatten. Brokken doen dus niets goeds voor de darmflora en voor blikvoer geldt hetzelfde. Het simpele feit dat zowel brokken als blikvoeding buiten de diepvries bewaard kunnen worden zegt voldoende. Ze kunnen dan geen bacteriën bevatten, anders zou dat voer bederven. Het feit dat ze wel conserveermiddelen bevatten heeft niets te maken met het conserveren van bacteriën, maar met het conserveren van vetten.

Overstappen

Als je na het lezen van dit artikel besluit je hond op goede voeding over te zetten, hou er dan rekening mee dat die verandering even tijd nodig heeft. Het lichaam van je hond moet zich aanpassen en gaan functioneren zoals de natuur het bedoeld heeft. Daarom is het belangrijk je hond hierbij te ondersteunen en de beste manier daarvoor is het geven van de pens van herkauwers.

Puppy’s

Is je hond nog te jong om vers vlees te eten? Dan wil ik je toch vertellen dat een puppy die overstapt van moedermelk op vaste voeding direct vers vlees kan gaan eten. Een puppy is dus nooit te jong. Ik wil graag een YouTube filmpje aan je laten zien, van 4 weken oude pups, die nog gedeeltelijk moedermelk drinken en gedeeltelijk al vaste voeding eten. Ze hebben er alleen maar voordeel van. Hier zie je ze rauwe groene pens eten (green tripe).

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *