Ontgiften van je hond

Ontgiften van je hond

Dit artikel is geschreven door Francisca Minnaar van de Facebook groep Gezond leven voor honden.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je jouw hond kunt helpen met ontgiften door de combinatie van goede voeding, vitaminen en overige supplementen, waardoor aandoeningen en problemen oplossen.

ontgiften 0 start

Wanneer is een hond ziek?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt een dier niet van de ene op de andere dag ziek, of het moet al door een vergiftiging komen. Maar over het algemeen is het zo dat het dier al geruime tijd ziek is, alleen heeft de eigenaar nog niets aan het dier kunnen merken.

De ziekte vordert als het ware sluipend. De samenstelling van de lichaamsvochten verslechtert en de schadelijke stoffen hopen zich in het lichaam op, tot de ziekte zichtbaar wordt. Dan zijn er ineens duidelijke symptomen waar te nemen, waaruit blijkt dat het dier behoorlijk ziek is.

Ik zeg wel ‘ineens’, maar dat is natuurlijk niet juist. Het lichaam is meer een soort tijdbom die afgaat. Wanneer dit gebeurt is men eigenlijk al te laat en daarom is het ook zo ontzettend belangrijk om onze honden elke dag goed te observeren.

Een aantal voorbeelden hiervan:

 • Vertoont de hond ander gedrag?
 • Verandert de vorm of kleur van de ontlasting?
 • Begint de hond regelmatig te braken, of krijgt braakneigingen?
 • Verandert de eetlust van de hond?
 • Gaat de hond erg veel of juist minder drinken?
ontgiften 1 hond ziek

Een dier kan door allerlei oorzaken ziek worden, zoals door giftige stoffen die in het lichaam terecht komen, of door genetische afwijkingen.

Een aantal oorzaken van het ziek worden zijn:

 • stoffen die aan het voedsel toegevoegd worden, zoals: chemische antioxidanten, conserveermiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen en granen (vooral in brok/blikvoer),
 • het gebruik van medicatie,
 • de aanwezigheid van parasieten,
 • giftige stoffen die dieren oplikken, zoals bijvoorbeeld chemische bestrijdingsmiddelen tegen vlooien en teken,
 • tekorten aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en spoorelementen.

De lever.

Het orgaan dat het meeste te maken krijgt met giftige stoffen is de lever. Het belang van de lever wordt maar al te vaak onderschat. Als de lever niet goed functioneert kan dat resulteren in o.a. huidaandoeningen, reumatische aandoeningen en soms zelfs kanker.

Allerlei gifstoffen die in het lichaam van onze honden terechtkomen moeten door de lever geneutraliseerd en verwijderd worden. Dit is nodig om beschadiging elders in het lichaam en aan andere organen te voorkomen.

Een ziek lichaam zal proberen door afscheiding de afvalstoffen kwijt te raken. In alle vochten die het lichaam uitscheidt zitten afvalstoffen. Uitscheiding kan bijvoorbeeld geschieden via oorvocht, urine, de anaalklieren, de huid, spermavocht, of via het speeksel.

Een gezonde hond is als het ware in evenwicht met de natuur en de omgeving. Mentaal en fysiek dient met elkaar in balans te zijn voor een goede gezondheid. Raakt dit uit balans, dan kan de hond ziek worden.

De voeding.

Het spijsverteringssysteem van de hond is gebouwd voor het verteren van rauwe voeding zoals vlees, vis, gevogelte, konijn, wild, compleet gevarieerd met (zacht) bot/kraakbeen, graat, orgaanvlees, vuile pens, boekmaag en spiervlees. Rauwe voeding geeft een lage PH waarde in de maag van de hond. Een lage PH waarde – dus een zeer hoge zuurgraad in de maag – geeft de hond bescherming tegen binnenkomende, ziekmakende bacteriën, virussen en parasieten zoals wormen. Er overleeft weinig in de gezonde zure maagsappen, zodat deze ziekmakers geen kans krijgen zich te verspreiden door het lichaam.

Ook middels de goede voeding krijgt de hond veel verschillende goede bacteriën in het lichaam en in de maag, waardoor de hond een hoge weerstand krijgt.

ontgiften 2 voeding

Het overstappen van verkeerde voeding (brokken, blikvoer) naar rauwe voeding kan tijdelijke problemen veroorzaken. Denk hierbij aan dunne ontlasting, de hond kan uit de bek gaan stinken en de huid kan anders gaan ruiken. Het ontgiften is begonnen, de gifstoffen worden via allerlei lichaamssappen uit het lichaam verwijderd, dit vergt nou eenmaal geduld en tijd.

Het ontgiften kan bevorderd worden met behulp van kruiden, vitamines, probiotica en prebiotica.

De puppy.

Een pup die over mag van de moedermelk naar vast voedsel mag direct rauwe verse voeding krijgen. Dit zorgt ervoor dat de pup van jongs af aan een hoge weerstand op kan bouwen. Hierdoor is de kans op ziektes en aandoeningen zeer klein en zal de hond opgroeien tot een gezonde en sterke volwassen hond.

ontgiften 3 puppy

Als u een pup gaat aanschaffen (meestal mogen de pups vanaf dat ze 8 weken oud zijn het nest verlaten), is het verstandig om de pup direct de gezonde rauwe voeding te voeren.

Het ontgiften.

Hierbij speelt de voeding de grootste rol. Gezonde rauwe voeding zorgt er mede voor dat er geen nieuwe gifstoffen in het lichaam komen, zodat ontgiften ook zinvol is.

Mariadistel is een kruid dat helpt bij de leverreiniging. Een hond die veel gifstoffen in het lichaam heeft door verkeerde voeding, medicatie of chemische vlooien-, teken- en ontwormingsmiddelen, heeft – naast het overstappen op de gezonde voeding – deze reiniging nodig voor een spoedig resultaat en eventuele genezing.

Mariadistel kan niet in combinatie met alle soorten medicatie toegediend worden. Krijgt de hond hart en/of vaatmedicatie, dan kan de mariadistel hier niet bij toegediend worden. Is de hond aan een antibioticakuur, dan zou de mariadistel een aantal dagen na het beëindigen van de kuur gestart kunnen worden.

ontgiften 4 puppy

Vitamine D.

Vitamine D3 ( pro-vitamine) is een heel belangrijke vitamine voor de hond. Momenteel heeft 90% van de honden dit tekort, een hond neemt geen tot zeer weinig vitamine D op uit zonlicht.

Vitamine D3 is verantwoordelijk voor de opname van calcium en fosfor uit voeding. Het zorgt voor gezonde botten en gewrichten en herstelt het kraakbeen tussen de gewrichten. Het maakt het afweersysteem sterker, versterkt de spieren, voorkomt ziektes zoals kanker en geeft een zeer gezonde vacht en huid.

Vitamine D3 wordt via de lever enzymatisch omgezet en vervolgens in de nieren verandert het in zijn actieve vorm (calcitriol). Het actieve vitamine D wordt als hormoon via de bloedsomloop naar alle lichaamsweefsels vervoerd.

In de darmen bevordert het de opname van calcium, fosfor en magnesium uit het voedsel. Heeft de hond vitamine D tekort, dan staat dit transport stil, kan er niets meer herstellen en ontstaat er kalkafzetting op de gewrichten waar het niet hoort en kan bijvoorbeeld artrose veroorzaken. Vooral bij honden met aandoeningen aan de gewrichten, maar ook bij andere aandoeningen, is deze vitamine dringend nodig.

De mariadistel zal de lever schoon houden, waardoor de D3 direct omgezet kan worden. Zo zal er sneller resultaat bereikt worden. Als de lever vervuild is door medicatie of conserveermiddel, zal de lever de D3 niet of slecht omzetten en zal het herstel langer duren.

Als de aandoening(en) genezen is/zijn en de hond is weer gezond, dan kan de mariadistel stopgezet worden en de dosering vitamine D3 aangepast worden naar een onderhoudsdosis.

Voor de gezonde hond is het preventief toedienen van D3 gewenst.

Omega 3.

Ook Omega 3 visolie is een belangrijk onderdeel bij het ontgiften.

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die ook bekendstaan als n-3-vetzuren. De bekendste omega 3-vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

ALA is een plantaardig omega 3-vetzuur. EPA en DHA zijn bekend als visvetzuren. EPA en DHA zitten vooral in vis en in schaal- en schelpdieren. De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Witte (magere) vis bevat ook visvetzuren, maar minder dan de vette vissoorten.

1 tot 2 maal per week verse vette vis bijvoeren is dus nodig bij een uitgebalanceerde voeding. Omega 3 werkt ontsteking remmend en pijnstillend en is een goede toevoeging voor gezonde gewrichten, huid en vacht.

Voor een hond met aandoeningen kan de omega 3 dagelijks als supplement gegeven worden deze vervangt de eventuele chemische pijnstillers.

Dierenartsen geven pijnstillers/jeukstillers voor de rest van het leven, maar dat biedt geen oplossingen. Deze zullen met al hun bijwerkingen de hond verder vergiftigen met alle gevolgen van dien.

ontgiften 5 dosering

Doseringen vitamine D3.

Het doseren van de voedingssupplementen is persoonlijk en kan per hond verschillen, afhankelijk van de gezondheid van de hond. De dosering dient bij aandoeningen op advies toegediend te worden.

Wel is er een richtlijn voor dosering bij een goede gezondheid. Dit noemen we de onderhoudsdosis.

Vitamine D3 is essentieel en ook preventief toe te dienen om de gezondheid te stimuleren.

De dagelijkse toediening is:

voor zeer kleine rassen:5 tot 10 mcg = 200 tot 400 IE
voor kleine rassen:10 mcg = 400 IE
voor middelgrootte rassen:20 tot 30 mcg = 800 tot 1200 IE
voor grote rassen:25 tot 50 mcg = 1000 tot 2000 IE
voor zeer grote rassen:50 tot 75 mcg = 2000 tot 3000 IE

Bij aandoeningen, vooral aan het bewegingsapparaat, kunnen deze dosissen op advies verhoogd worden.

Doseringen mariadistel.

De mariadistel is eigenlijk alleen nodig bij een teveel aan gifstoffen in het lichaam en bij aandoeningen.

De dagelijkse toediening is:

voor kleine rassen:± 200 mg
voor middelgrote rassen:± 400mg
voor grote rassen:± 600mg

Ook de toediening van mariadistel kan op advies eventueel verhoogd of verlaagd worden.

Doseringen omega 3.

De Omega 3 visolie mag altijd toegediend worden voor het behoud van gezonde gewrichten, vacht en huid. Bij gezonde honden zou de toediening niet dagelijks nodig zijn, 2 tot 3 maal per week is dan voldoende. Bij aandoeningen en bij het ontgiften is toediening wel dagelijks nodig. De omega 3 werkt pijnstillend en ontstekingsremmend.

De dagelijkse dosering is:

voor kleine rassen:± 500 mg
voor middelgrote rassen:± 1000mg
voor grote rassen:± 1000 tot 2000mg

Tijdduur van het ontgiften.

Door en de goede voeding en de vitaminen te geven zullen aandoeningen en problemen uiteindelijk werkelijk oplossen. Het kan snel gaan maar het kan ook 2 tot 6 maanden duren (soms langer, dit ligt eraan hoe ernstig de aandoening(en) is/zijn), dit verschilt per hond.

Het ontgiften en het herstellen vergt veel geduld, tijd en aandacht. Ook kan het voorkomen dat de hond tijdens deze periode een terugval krijgt of dat de klachten tijdelijk verergeren. Dat is voor een hondenbaas en voor de hond erg moeilijk, maar dit zal van korte duur zijn en dan is doorzetten lastig maar zeker nodig.

Uiteindelijk wordt de hond gezond en er zal nog een gezond en gelukkig leven volgen.

ontgiften 6 slot
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Eén reactie

 1. Ik heb je rubriek aandachtig gelezen en het klopt helemaal wat je hebt geschreven.vroeger schreef ik zelf stukjes op mijn eigen facebook pagina van Aqua-Fauna-Natura en informeerde mijn klanten en bezoekers over allerhande ziekten en aandoeningen maar ik kom er niet meer aan toe.Mijn drukke leven slokt alle tijd op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.