Met je hond op cursus

Wanneer ga je met je hond op cursus
Cursus en training hond

Op deze vraag is het onmogelijk één antwoord te geven dat op alle honden van toepassing is. Het maakt verschil hoe oud je hond is, hoe lang je hond al bij je is en waar je hond vandaan komt. De antwoorden op die vragen bepalen wanneer je het beste met je hond op cursus kunt gaan.

We kijken achtereenvolgens naar:

 1. Een puppy van een fokker of nestje aan huis.
 2. Een volwassen hond uit het asiel of via herplaatsing.
 3. Een geadopteerde hond uit het buitenland.

Een puppy van een fokker of nestje aan huis.

De puppy komt bij je als deze ongeveer 8 weken oud is. Een leeftijd waarop socialisatie erg belangrijk is. Een goede fokker is daar al mee begonnen en het is aan jou om daarmee door te gaan. Een puppy van 8 weken is onbevangen en heeft het nodig om zo snel mogelijk discipline, regels en grenzen te leren.

Het beste kun je daar direct mee starten in de thuissituatie. Leer je puppy vanaf het eerste moment dat niet alles maar kan en mag. Besef daarbij wel dat een puppy de neiging heeft overal met de neus vooraan te staan en dat je op deze jonge leeftijd geen wonderen mag verwachten. Het gaat erom dat je de eerste beginselen van gehoorzaamheid bijbrengt.

Laat je puppy tijdens wandelingen in stapjes kennismaken met de omgeving, met andere mensen en met andere honden. Waar mensen geneigd zijn om van een puppy alles te accepteren, omdat ze zo schattig zijn, daar zullen andere honden de puppy duidelijk maken dat er grenzen zijn. Een oudere hond kan veel verdragen van een puppy, maar zal ook aangeven dat de puppy respect moet tonen. Een betere leerschool is er eigenlijk niet.

Laat je puppy op die manier ongeveer 4 weken bij je thuis en in de omgeving wennen alvorens naar een puppycursus te gaan bij een hondenschool. Na die 4 weken is je puppy daar mentaal wel aan toe. Bovendien zijn die 4 weken niet zonder opvoeding voorbij gegaan, dus de basis is al gelegd.

Cursus puppy

Een volwassen hond uit het asiel of via herplaatsing.

Zo’n volwassen hond heeft al een stuk leven achter zich. In dat leven heeft de hond waarschijnlijk in een huis gewoond, aan de lijn gelopen en leren kennen wat er buiten allemaal gebeurt. Vraag wel altijd aan het asiel of aan de vorige eigenaar wat de hond al heeft meegemaakt. Er is een reden dat de hond in een asiel terecht is gekomen of herplaatst moet worden. Het is belangrijk te weten waarom dat is.

Heeft de hond bij het vorige baasje al het nodige geleerd, dan kun je de draad oppakken en daar vanaf de eerste dag mee doorgaan. Heeft de hond helemaal nog niets geleerd, dan is aan jou de taak om daarmee te beginnen. Ga daarvoor niet direct al naar een hondenschool. Een verhuizing is een ingrijpende verandering en je hond heeft tijd nodig om in zijn nieuwe thuis te wennen. In die eerst periode kun je zelf aan de slag gaan, eventueel met hulp van een hondentrainer of gedragsdeskundige. Wacht ongeveer 4 weken voordat je met je hond naar een trainingslocatie gaat om daar verder te werken.

Een geadopteerde hond uit het buitenland.

Meer nog dan een hond uit het asiel of via herplaatsing, heeft een adoptiehond uit het buitenland een periode van gewenning nodig. De aanpassing van de hond aan het leven bij jou in huis en in jouw gezin vraagt meer tijd. Het is voor zowel een puppy als een volwassen hond een zeer ingrijpende verandering. Het is daarom niet verstandig te snel met je geadopteerde hond of puppy op cursus te gaan. Wacht tot je geadopteerde hond tenminste 8 weken bij jou in huis woont, voordat je met een georganiseerde cursus begint.

Training hond 02

De meeste geadopteerde honden kennen het wonen in een huis niet. Ze zijn geboren en opgegroeid in een zwervend bestaan, hebben in buitenkennels geleefd, zijn hun leven lang aan een ketting gelegd of zijn ingezet bij de jacht. De zwervende honden moesten maar zien te overleven, hebben gezworven en geleefd op allerlei plekken waar ze hoopten in hun eerste levensbehoeften te kunnen voorzien. De puppy’s van zwerfhonden zijn geboren in die armoedige omstandigheden.

Dan worden zwerfhonden gered, jachthonden afgedankt en andere honden simpelweg gedumpt. Er zijn veel organisaties die zich over deze honden ontfermen. De hond worden opgevangen en zetten zo een eerste stap naar een totaal nieuw leven. Voor sommige honden is het ook een eerste contact met mensen, maar voor de meeste honden betekenden mensen niet veel goeds.

In de opvang wordt langzaam het vertrouwen van deze honden gewonnen. Ze worden medisch behandeld en verzorgd. Ze leven in een roedel. Puppy’s met broertjes en zusjes en misschien zelfs met de moederhond erbij. Volwassen honden samen met andere honden die hetzelfde verleden hebben, hoe kort dat verleden misschien ook is.

De verandering.

We kijken naar het voorbeeld van Becky, een jonge hond uit het buitenland. Becky is geboren op een vuilnisbelt en heeft daar de eerste maanden van haar leven doorgebracht. Dan wordt ze gered en samen met andere geredde honden in opvang genomen. In de opvang verblijft ze in een kennel, met een hok waar de honden in kunnen slapen of schuilen tegen kou en regen.

Voor Becky is er een nieuw baasje gevonden en het duurt niet lang of Becky gaat met het vliegtuig naar Nederland. Het ene moment was ze nog met de andere honden samen in opvang en enkele uren later staat haar reisbench op een bagagekar van het vliegveld. Ze gaat mee in een auto en komt ergens waar ze nog nooit is geweest en bij mensen die ze nog nooit heeft gezien. Dat ervaart ze zo ……..

Becky bevindt zich in een huis, maar hij heeft nog niet goed in de gaten wat dat nou precies is. Alles is dicht, zowel de bovenkant als de zijkanten, maar toch kun je er op sommige plekken doorheen kijken. Becky kijkt en snuffelt in het huis rond en kijkt door het raam naar buiten, maar herkent niets. Haar broertjes en zusjes, haar mama, haar vriendjes, haar verzorgers …. ze zijn nergens te vinden.

Er zijn geluiden, er lopen mensen rond en die mensen roepen allemaal lief klinkende klanken. Wie zijn deze mensen, vraagt Becky zich af en waarom zou ik ze vertrouwen?

Cursus gewenning

Er wordt eten gebracht. Eten is belangrijk. Eten is een primaire levensbehoefte. Of ze nou te vertrouwen zijn of niet, dat eten neemt Becky maar al te graag aan. Je weet tenslotte maar nooit wanneer er weer iets te eten komt in deze vreemde, onbekende omgeving.

Na het eten is er ineens een balletje of een stuk touw. Leuk om achteraan te rennen of aan te trekken. Jammer dat die vreemde mensen erbij zijn en als Becky te dichtbij komt, willen die enge handen haar aanraken.
Handen …. daar was in het verleden niet veel goeds van te verwachten, hoewel ……..
Bij die lieve mensen in de opvang was het anders, dus wie weet ……..

Weer wat later worden er ineens vreemde dingen te voorschijn gehaald. Een heel lang touw lijkt het wel en het wordt vastgemaakt aan die rare riempjes die Becky om het lijfje heeft. Wat de bedoeling hiervan is blijft een groot vraagteken voor Becky.
Dan gaat de deur open en gaat Becky mee naar buiten. Een grote, onbekende wereld in. De angst slaat toe bij Becky. Hoe moet ze zich nou verdedigen of wegrennen met die rare lijn waar ze aan vast zit?

Becky is net geadopteerd en na een lange spannende reis moet ze heel erg wennen aan een nieuwe omgeving, aan de nieuwe gezichten en aan al die nieuwe geurtjes. De mensen begrijpen niet zo goed waarom Becky niet dat vrolijke hondje is dat ze op de foto’s en video’s hebben gezien.

Cursus Pico

Becky is een hondje dat model staat voor zoveel andere honden. Honden van wie het hele leven totaal verandert. Niets is meer wat het was, alles en iedereen is nieuw. Het bezorgt een hond een behoorlijke hoeveelheid stress.
De ene hond laat dat duidelijk merken, de andere hond doet zijn best het zo goed mogelijk verborgen te houden. Toch voelen ze het precies hetzelfde, het is vreemd, het is eng en het geeft veel stress.

Een baasje die hierover nadenkt is zich bewust van de enorme impact die de verandering heeft op de hond. Natuurlijk wil je, als jij dat nieuwe baasje bent, zo gauw mogelijk een fijne band met je hond opbouwen. Maar besef dat het tijd kost. Hou ook met je verwachtingen rekening met die verandering, of het nou gaat om zindelijkheid, netjes meelopen aan de lijn, leuk willen spelen, of wat dan ook. Het kan allemaal niet direct.

Wat kun je het beste WEL doen?

Er is veel dat je kunt doen en zelfs moet doen als je een hond als nieuwe huisgenoot in je gezin opneemt. Het begint met het besef hoe groot de overgang voor de hond is. Onderschat dat niet. Soms lijkt een hond zich heel makkelijk te schikken in nieuwe omstandigheden, maar elke hond voelt in het begin de onzekerheid en heeft de wens om veiligheid en vertrouwen te vinden.

Als baasje van een puppy van een fokker of nestje aan huis, als baasje van een volwassen hond uit het asiel of via herplaatsing, als baasje van een geadopteerde hond uit het buitenland, moet je het volgende doen:

 • Je hond ruim de tijd geven en veel geduld opbrengen.
 • Niet te snel teveel van je hond verwachten.
 • Geen druk op je hond leggen om te presteren.
 • Je hond veel rust gunnen.
 • Werken aan het elkaar leren kennen en aan het vertrouwen in elkaar.
 • Duidelijk en consequent zijn om je hond een eigen plek te laten vinden in de nieuwe roedel.
 • Je hond niet snel met vreemde mensen of vreemde honden in contact laten komen.
 • Ook niet iedereen die je tegenkomt je hond laten aaien.
 • Je hond niet te snel overal mee naar toe nemen.
 • Niet te snel met je hond op cursus gaan bij een hondenschool.
Training hond 01

Het komt helaas toch veel voor dat honden al kort na een grote verandering in een nieuwe stressvolle situatie terecht komen, de hondenschool. Daar doe je jouw hond geen plezier mee. Integendeel, je ondermijnt je eigen band met je hond. Bovendien is een hond die stress ervaart niet in staat te leren. Dus naar een hondenschool gaan is dan sowieso nutteloos.

Een puppycursus, een hondentraining, er is op zich niets mis mee. Sterker nog, het kan enorm helpen om de band tussen mens en hond te versterken. Het enige is: Begin er niet te snel mee.

Training hond 03

Geef je om het emotionele welzijn van je hond? Ongetwijfeld zeg je hier ja op.
Doe je hond dan ook het plezier om niet te snel naar een cursus (puppycursus of hondentraining) te gaan.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *