Laat je hond niet ontsnappen

Laat je hond niet ontsnappen

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen te zorgen dat je hond niet kan ontsnappen. Denk niet dat het risico op ontsnappen te verwaarlozen is, want elke hond kan in omstandigheden komen waarin de hond probeert weg te komen. Het maakt dan niet uit hoe goed je hond geleerd heeft los te lopen, bij je te blijven en te komen als je roept. Denk aan plotseling lawaai waar je hond van schrikt, of aan vuurwerk dat onverwacht wordt afgestoken.

Ontsnappen wordt vaak gevolgd door een vermissing. Kijk maar eens op de website van Waar is onze angel en van Amivedi om te zien hoe vaak daar een melding binnenkomt van een vermiste hond.

Wat kun je doen?

Het eerste dat je kunt doen en zelfs moet doen, is het chipnummer van je hond registreren bij het NDG. Dat is de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Bestel tijdens het registreren (of later als je hond al geregistreerd is) een NDG-penning. Laat daarin minimaal de naam van je hond en je telefoonnummer graveren. Bevestig de penning aan het tuigje of de halsband, het beste eentje waar je hond niet mee is aangelijnd.

In de auto

Honden ontsnappen regelmatig bij het in of uit de auto gaan. Vooral honden die los in de auto meerijden. Het is beter de hond in de auto met het tuigje aan een autogordelpunt vast te maken. Hou de hond aangelijnd totdat het gordelpunt is bevestigd en haal dan pas de normale lijn eraf. Bij het uitstappen gaat het omgekeerd. Eerst de normale lijn aankoppelen en dan pas het gordelpunt losmaken. Laat je hond niet ontsnappen uit de auto.

In huis en tuin

Ontsnappingen uit huis komen vaak door het gelijktijdig open laten staan van binnendeur en buitendeur. De oplossing ligt voor de hand, sluit altijd eerst de ene deur voordat je de andere opent. Dit heet sluizen. Let in de tuin op de poort of het tuinhek. Zorg dat die gesloten is en blijft, eventueel met behulp van een trekveer. Laat je hond niet ontsnappen uit je huis of tuin.

Los lopen

Zoals eerder gezegd komen veel ontsnappingen voor bij het los laten lopen van de hond. Er kunnen altijd plotselinge omstandigheden voorkomen waar je hond op reageert of van schrikt. Denk aan harde geluiden, maar ook een reutje die de geur van een loops teefje opvangt. Niet alleen vermissing is een risico, ook als je hond dan ineens een straat oversteekt kan een ongeluk snel gebeuren. Het is beter het loslopen te beperken tot gebieden die daarvoor zijn gemaakt. Er zijn veel losloopgebieden, zowel omheind als open.

Uit de halsband

Het komt veel voor dat halsbanden en ook tuigjes te los worden omgedaan. De hond kan dan door achterwaarts te bewegen uit het tuigje of de halsband ontsnappen. Gebruik bij het uitlaten van je hond een degelijk tuigje en bevestig dat voldoende strak om het lichaam van je hond. Halsbanden zijn minder geschikt voor aanlijnen, daarover kun je in een andere blog lezen. Laat je hond niet ontsnappen uit een halsband.

Toch ontsnapt?

Is je hond ondanks alle voorzorg toch ontsnapt, dan moet je zoeken, melding maken en wachten of er bericht komt dat je hond is gevonden. Het kan lang duren, heel lang, voordat je dan iets hoort en misschien hoor je zelfs nooit meer iets, het komt voor. Het laatste dat je wilt is natuurlijk dat je hond een ongeluk heeft gehad en gewond is of nog erger.

Tracker

Het kan beter, door gebruik te maken van een tracker. Dat is een klein apparaat, verbonden met een satelliet en met je mobiele telefoon. Je kunt dan met een bij het apparaat behorende app op de telefoon zien waar je hond is en welke richting hij of zij op gaat.

Voor het gebruik van een tracker zijn er een paar belangrijke aandachtspunten. Zorg dat de batterij altijd voldoende is opgeladen voordat je naar buiten gaat. Bevestig de tracker aan een aparte halsband, dus niet aan de halsband of het tuigje waarmee je hond is aangelijnd. Zorg dat ook je telefoon voldoende opgeladen is.

Trackers zijn verkrijgbaar van een aantal merken zoals: Reptrek, Spotter, Tractive, Tristar en Weenect.

Tracker Tractive 1
Tractive tracker
Tracker Tractive 2
Tractive tracker
Tracker Tractive 3 groot
Tractive groot
Tracker Tractive 4 halsband
Tractive halsband
Tracker Reptrek
Reptrek tracker
Tracker Spotter
Spotter tracker
Tracker Tristar
Tristar tracker
Tracker Weenect
Weenect tracker
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *