Knoflook voor honden: Gif of Medicijn

Knoflook voor honden: Gif of Medicijn?

Dit artikel is vrij vertaald uit het Engels met toestemming van Dogs Naturally Magazine. Het originele artikel is geschreven door Rita Hogan. De gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van Dogs Naturally Magazine en met toestemming gebruikt in dit artikel.
Breng een bezoek aan www.dogsnaturallymagazine.com om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Knoflook voor Honden 1 DNM

Kunnen honden knoflook eten?

Als je kijkt naar een lijst met giftige planten voor honden, dan staat knoflook er vaak op. Dit is gebaseerd op onjuiste of onvolledige informatie over knoflook. Dus schrik er niet van en maak je niet druk. Je hebt niets te vrezen van het gebruik van knoflook en wel veel te winnen.

Ik zal je uitleggen hoe je knoflook voor honden moet klaarmaken om er maximale gezondheidsvoordelen uit te halen. En ik zal je vertellen hoeveel je veilig aan je hond kunt geven.

Ten eerste de reden waarom knoflook zo’n prachtige plant is.

Eigenschappen van knoflook

 • Knoflook heeft een hoog gehalte aan inuline, aminozuren, zwavel, zink, kalium en fosfor. Het bevat ook vitamine A, vitamine C, calcium, magnesium, mangaan, selenium, germanium en B-complex vitaminen.
 • De doordringende energie van knoflook verwarmt het lichaam. Sterke kruiden zorgen dat energie over het lichaamsoppervlak wordt verdeeld, waardoor de bloedsomloop wordt verbeterd. Knoflook heeft ook een positieve invloed op de longen, de dikke darm, de milt en de maag.
 • Knoflook helpt het lichaam te ontgiften. Het ondersteunt heilzame bacteriën in het spijsverteringskanaal en elimineert schadelijke bacteriën. Ik gebruik het in de herfst, winter en het vroege voorjaar als ontgiftingsmiddel en om het spijsverteringsstelsel in balans te brengen.
 • Als leverversterker breekt knoflook afvalstoffen af voordat ze in de bloedbaan terechtkomen. Het helpt je hond ook om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen te verwijderen in het hele spijsverteringsstelsel.

Zes manieren waarop knoflook je hond kan helpen

Knoflook bevat stoffen die bruikbaar zijn voor verschillende soorten aandoeningen, variërend van huidaandoeningen tot kanker. In de geneeskunde wordt knoflook al lange tijd gebruikt als een veilige medicinale plant voor zowel mens als dier. Hier zijn enkele manieren waarop knoflook helpt om je hond gezond te houden:

 1. Voorkomt de vorming van bloedklonters en verbreedt de bloedvaten
  Knoflook is effectief in het voorkomen van bloedstolsels of bloedklonters. Het werkt bloeddrukverlagend en heeft zo een positieve invloed op de bloedsomloop. Het verlaagt de opbouw van vet in de slagaders en is als zodanig werkzaam tegen arteriosclerose (aderverkalking). Dit maakt knoflook een goed middel voor oudere honden.
 2. Verlaagt de opbouw van cholesterol
  Knoflook verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed en werkt zo tegen hyperlipidemie, een aandoening waarbij de hoeveelheid vetten (lipiden) in het bloed zijn verhoogd.
 3. Versterkt het immuunsysteem
  Knoflook is goed voor honden met een verzwakt immuunsysteem. Het zorgt voor een versterking van de natuurlijke weerstand.
 4. Helpt de vorming van tumoren te voorkomen
  Knoflook kan helpen kanker te voorkomen, maar kan ook honden die al kanker hebben ondersteunen in het bestrijden van de kankercellen. Hieronder staat meer uitleg over knoflook bij kanker.
 5. Stimuleert het lymfesysteem om afval te verwijderen
  Knoflook werkt ontgiftend. Het verbetert de leverfunctie door de lever te helpen giftige stoffen via het lymfesysteem uit het lichaam te verwijderen.
 6. Antibioticum, antivirus, antischimmel en antiparasitair
  Knoflook is een krachtig antibioticum en is effectief in de bestrijding van verschillende vormen van interne of externe bacteriële, virale of schimmelinfecties. Ook parasieten zoals wormen en eencellige organismen zoals giardia worden bestreden. Verse knoflook die wordt gevoerd als onderdeel van de maaltijd van de hond kan infecties van de mond, keel, luchtwegen, maag of darmen bestrijden. Geplette knoflook die is verdund in olijfolie kan worden gebruikt als een antisepticum voor lichte verwondingen, oorinfecties of oormijt.

Knoflook om kanker te helpen bestrijden

Knoflook voor honden is veelbelovend met kanker van de dikke darm, de longen, de maag en het rectum. De verbindingen in knoflook verhogen de immuniteit en versterken de natuurlijke killercellen (NK-cellen). Deze NK-cellen dringen de kankercellen binnen en vernietigen de kankercellen.

Hoewel er weinig klinische studies zijn die de anti-kanker effecten van knoflook onderzoeken, meldt het Nationaal Kanker Instituut (in de USA) dat verschillende bevolkingsonderzoeken een verband aantonen tussen een verhoogde knoflookopname en een verminderd risico op verschillende soorten kanker.

Knoflook als een vlo- en teekwerend middel

Naast de gezondheidsvoordelen heeft knoflook nog meer nut. Knoflook kan helpen in de strijd tegen vlooien en teken als je het aan je honden voert tijdens het vlooien- en tekenseizoen. Het duurt een paar weken voordat de knoflook zich in de natuurlijke vachtolie van je hond heeft opgehoopt, dus begin met het voeren van knoflook ruim voordat het insectenseizoen begint.

Hoewel de werking niet wetenschappelijk is bewezen, leert de ervaring dat knoflook effectief meehelpt tegen vlooien en teken. Dit kan komen door de geur die vrijkomt via de huid van de hond. Omdat knoflook bekend staat als een versterker van het immuunsysteem, kan ook dit de reden van de werkzaamheid zijn. Parasieten zoeken namelijk bij voorkeur de zwaksten op als doelwit.

Ik doe mijn honden niet teveel in bad tijdens het vlooien- en tekenseizoen. Eén goede wasbeurt met zeep en je moet opnieuw beginnen met de opbouw van de bescherming. Om dit te voorkomen, kun je een natuurlijke zeep gebruiken, zoals Castiliaanse zeep, of kun je een droogshampoo gebruiken. Maar gebruik deze middelen spaarzaam, je wilt de vacht van je hond niet te veel uitdrogen.

Om knoflook als vlooien- en tekenwerend middel te gebruiken, voer je gedurende twee weken elke dag en daarna twee keer per week voor onderhoud. Knoflook is overigens ook goed voor het afweren van muggen.

Het belang van verse rauwe knoflook

Mijn klanten vragen altijd: “Kan ik voorgesneden knoflook uit een potje gebruiken?” of “Hoe zit het met de gepelde hele teentje knoflook in een zakje …. het is biologisch?” Mijn antwoord is altijd: NEE.
Als ik zeg verse, rauwe knoflook bedoel ik echt verse, rauwe, biologisch geteelde knoflook. Het soort dat in de schil blijft tot 10 à 15 minuten voordat je je hond voert.

En zorg ervoor dat je weet waar de knoflook vandaan komt. Alle knoflook is niet hetzelfde. Bijvoorbeeld de Chinese knoflook, die consequent positief wordt getest op onveilige gehaltes aan arseen, zware metalen en chloor.  Breng de gezondheid van je hond niet in gevaar door dat te gebruiken.

Dus, nogmaals, gebruik ALTIJD verse, rauwe, biologische knoflook wanneer je knoflook als supplement aan je hond voert. Niets uit een potje!

Knoflook voor Honden 2 Welke DNM

Waarom is dit belangrijk?  Omdat je het geheel van de plant met de actieve enzymen nodig hebt om de echte voordelen van knoflook te krijgen.

 • Rauwe knoflook bevat twee enzymen: alliine en alliinase. Zodra je knoflook plet, fijnmaakt of hakt, vormen deze enzymen samen het enzym allicine. Dit allicine is het actieve medicinale ingrediënt in knoflook dat het de volgende eigenschappen geeft: antibiotisch, antikanker, antiviraal en antioxidant.
 • Als je rauwe knoflook voedt, krijg je een zeer effectief plantaardig medicijn en het is gelijktijdig ook voedzaam. De effectiviteit van een plant komt niet voort uit de werking van een enkele chemische stof. Knoflookextracten zorgen niet voor de honderden chemische bestanddelen die samenwerken zoals in een plant. Het knoflookextract dat je kunt kopen bij natuurvoedingswinkels bevat geen allicine.

Beperkingen in het gebruik van knoflook voor honden

Knoflook is veilig voor je hond als je het in de juiste hoeveelheden voedt, zoals ik later zal uitleggen. Er zijn echter enkele waarschuwingen.

Zwangere honden

Wees altijd voorzichtig met medicijnen of supplementen voor zwangere honden. Raadpleeg je holistische dierenarts bij het voeren van knoflook aan aanstaande moeders. Knoflook verandert ook de smaak van moedermelk, dus vermijd het te voeren aan zogende honden.

Puppy’s

Geef geen knoflook aan puppy’s jonger dan zes maanden. Puppy’s van acht weken of minder produceren nog geen nieuwe rode bloedcellen. Hun immuunsysteem is nog in ontwikkeling, dus geef ze nooit knoflook. Voor puppy’s van zes maanden tot een jaar kun je voorzichtig zijn en de helft van de normale dosis geven.

Ras specifieke problemen

Holistisch dierenarts Susan Wynn waarschuwt tegen het geven van knoflook aan Akita’s en Shiba Inu’s. Deze rassen zijn gevoeliger voor de hemolytische effecten van de oxidanten in knoflook. Raadpleeg je holistische dierenarts als je je zorgen maakt over de risico’s van het ras van jouw hond.

Geneesmiddelen interacties

Knoflook kan in wisselwerking staan met verschillende soorten medicijnen. Hier is een korte lijst met medicijnen waar je voorzichtig mee moet zijn:

 • Immuunonderdrukkers.
 • Hartmedicijnen.
 • Chemotherapiemedicijnen.
 • Bloedverdunners.
 • Insuline.
 • Medicijnen tegen zuurbranden.
 • Medicijnen tegen hoge bloeddruk.

Gebruik geen knoflook als je hond één van deze drugs gebruikt. Gezien het aangetoonde effect op rode bloedcellen, moet knoflook bijvoorbeeld worden vermeden bij honden met bestaande bloedarmoede.

Lekkende darm syndroom

Knoflook bevat veel zwavel en fructanen (inuline en oligofructose). Fructanen kunnen de spijsvertering verstoren bij honden die lijden aan een lekkende darm (poreuze darmwand), een ontsteking in de darmen en een prikkelbare darm syndroom. Wanneer onverteerde fructanen in de dunne darm gisten, veroorzaken ze een opgeblazen gevoel, darmgassen en verstopping. Het spijsverteringsstelsel van je hond moet gezond zijn voordat je hem knoflook voert.

Operatie

Aangezien knoflook invloed heeft op de bloedstolling, moet je het niet gebruiken in de twee weken voor een geplande operatie.

Waarom knoflook voor honden mensen afschrikt

Conventionele dierenartsen raken in paniek als je ze vertelt dat je knoflook aan je hond voert. “Doe dat niet – het zal haar doden!” is een typische reactie. Wat ze zeggen is niet waar.

Knoflook voor Honden 4

Knoflookgerelateerde sterfgevallen zijn praktisch onbestaand in vergelijking met het aantal sterfgevallen dat veroorzaakt is door vaak voorgeschreven medicijnen zoals Rimadyl.

Hier is een uittreksel van de website van een huisdierenverzekering:

Knoflook, bieslook en prei maken ook deel uit van de Allium-familie en zijn giftig voor zowel honden als katten. Knoflook is een veelvoorkomend ingrediënt dat wordt gebruikt in hamburger pasteitjes. Het wordt beschouwd als ongeveer vijf keer zo krachtig als uien en veroorzaakt oxidatieve schade aan de rode bloedcellen en een verstoorde maag (bijv. misselijkheid, orale irritatie, kwijlen, buikpijn, braken, diarree). Andere klinische tekenen van bloedarmoede kunnen worden gezien, zoals lethargie, bleek tandvlees, een verhoogde hartslag, een verhoogde ademhalingsfrequentie, zwakte, inspanningsintolerantie en instorting. Uien- en knoflookvergiftiging kan een vertraagde start hebben en de klinische symptomen kunnen enkele dagen niet zichtbaar zijn. Onmiddellijke veterinaire zorg wordt aanbevolen.

Wow! Dat is nogal een enge waarschuwing. Als dat waar is, had mijn zestienjarige mopshond moeten sterven toen hij twee was.

Onderzoek veroorzaakte het misverstand

De reden voor deze misleidende informatie is dat de meeste onderzoeken hun bevindingen baseren op de effecten van knoflookextracten, te hoge doseringen en onnatuurlijke voedingsmethoden. Onderzoekers gebruiken zelden verse knoflook voor honden, omdat het dan moeilijk is om variaties te meten.

Eén studie in het bijzonder droeg eraan bij dat knoflook werd gezien als een voedingsmiddel dat je hond kan schaden. Deze studie onder leiding van K.W. Lee vond plaats in het jaar 2000 aan de universiteit van Hokkaido. Men gaf de honden in deze studie 5 gram knoflook per kilo lichaamsgewicht per dag te eten. Dit werd gegeven in de vorm van 1,25 ml knoflookextract per kg lichaamsgewicht.

Dat is een enorme hoeveelheid. Het betekent dat je ongeveer 8 teentjes knoflook aan een hond van 5 kg moet voeren, of 60 teentjes knoflook aan een Golden Retriever van 35 kg, voordat ze enige nadelige effecten ondervinden. Zoveel moet je natuurlijk zeker niet voeren.

De studie toonde aan dat zelfs met de overmatige hoeveelheid knoflook die werd gegeven, geen van de honden tekenen van vergiftiging vertoonden. De rode bloedcellen van de honden werden wel beïnvloed, maar geen van de honden ontwikkelde bloedarmoede.

Hemolytische bloedarmoede

Knoflook bevat thiosulfaat, een chemische stof die verantwoordelijk is voor het aanmaken van zogenoemde Heinz lichaampjes. Deze zetten het lichaam ertoe aan om de cellen uit de bloedsomloop te verwijderen. Zo kan hemolytische bloedarmoede ontstaan, dat oxidatieve schade aan de rode bloedcellen veroorzaakt en die hun levensduur verkorten. Rode bloedcellen voorzien weefsels van zuurstof. Hemolytische bloedarmoede veroorzaakt een afname van deze cellen, wat kan leiden tot ziekte en zelfs de dood. Symptomen van hemolytische bloedarmoede zijn onder andere diarree, verlies van eetlust, lethargie, bleek tandvlees, snelle ademhaling en donkere urine.

Het onderzoek in het jaar 2000 is de reden dat knoflook voor honden als gevaarlijk wordt beschouwd. Wat onderbelicht blijft is dat dezelfde onderzoekers in 2004 een nieuw onderzoek hebben uitgevoerd.  In dat onderzoek toonden ze aan dat de allicine in knoflook positieve effecten heeft op het hart, de bloedvaten en de immuunfunctie van het lichaam. Ondanks de hoge concentraties knoflook die tijdens de studie werden gebruikt, werd bij de honden geen ontwikkeling van hemolytische bloedarmoede gevonden.

Wil je hemolytische bloedarmoede vermijden? Voer dan de juiste soort knoflook (je weet inmiddels dat dat vers betekent) in de juiste dosering.

De juiste dosering van rauwe knoflook bevat geen hoog gehalte thiosulfaat. Het beenmerg produceert voortdurend rode bloedcellen. Dit betekent dat je hond gedurende een lange periode een extreem hoge dosis moet krijgen om de dood te veroorzaken.

Hoe maak je knoflook voor honden klaar?

Het mengen van alliine en alliinase vormt allicine, het actieve medicinale ingrediënt in knoflook. Dit is een proces dat een aantal minuten duurt.

 • Pel de tenen verse knoflook en hak ze fijn of plet ze. Laat ze vervolgens 10 tot 15 minuten staan om de allicine te laten ontstaan alvorens het te gebruiken.
 • Allicine breekt snel af, dus gebruik de knoflook direct na die 10 tot 15 minuten voor maximaal voordeel. Wacht in ieder geval niet langer dan 20 minuten om de maaltijd met de knoflook aan je hond te geven.
 • Meet de juiste hoeveelheid knoflook voor het lichaamsgewicht van je hond en meng het met zijn eten.
 • Verhit de knoflook niet, want verhitting vernietigt de allicine. Overigens werkt knoflook die wel verhit is nog steeds als een antioxidant, maar de voordelen van de allicine zijn dan verloren gegaan.

Hoeveel knoflook moet je aan je hond geven?

Voor de exacte dosering gebruik ik een maatschepje. De grootte van de knoflookteentjes verschilt, dus het gebruik van teentjes als maat is niet zuiver. Het gewicht van een teentje knoflook kan variëren van 3 tot 7 gram. Grofweg kun je zeggen dat één teentje knoflook gelijk is aan één theelepel gehakte knoflook.

Dosering van knoflook voor honden:

Geef de volgende hoeveelheid per dag, afhankelijk van het gewicht van je hond:

Gewicht hond Gram per dag Teentjes per dag * Theelepels per dag **
tot 2,5 kg 0,5 1/6 1/6
2,5 tot 5 kg 1 1/3 1/3
5 tot 8 kg 1,5 1/2 1/2
8 tot 10 kg 2 2/3 2/3
10 tot 20 kg 3 1 1
20 tot 30 kg maximaal 6 maximaal 2 maximaal 2
30 kg en meer maximaal 7,5 maximaal 2,5 maximaal 2,5
*Gebaseerd op teentjes knoflook van 3 gram per stuk.
**Gebaseerd op versnipperde teentjes knoflook.
Knoflook voor Honden 3 Hoeveel DNM

Ik gebruik knoflook in de herfst, winter en het vroege voorjaar, terwijl sommige mensen het hele jaar door gebruiken. Bij het voeren van knoflook voor de gezondheid raad ik aan om de week knoflook te voeren. Werk samen met je holistische dierenarts om het meest effectieve schema voor het toevoegen van knoflook voor jouw hond te vinden.

Een laatste woord over knoflook voor honden

Alles in de natuur kan in bepaalde hoeveelheden giftig zijn. Gewoon zout kan dodelijk zijn en water ook. Dus, ja, knoflook voor honden kan gevaarlijk zijn als het verkeerd wordt gevoerd, maar dat mag je er niet van weerhouden om het te gebruiken, nu je weet hoe je het veilig moet doen.

Denk je niet dat je de dosering goed kan krijgen? Kun je niet de hele week knoflook vermalen, hakken of pletten?  Heb je geen tijd om het 10 tot 15 minuten voor gebruik te laten staan? Geef dan geen knoflook aan je hond. Zo eenvoudig is het.

Besluit je wel knoflook aan je hond te gaan geven, start dan met het geleidelijk opbouwen van de dosering tot de toegestane dosering volgens de tabel.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *