Honden mogen dit niet eten

Honden mogen dit niet eten

In deze blog aandacht voor mensenvoeding, die honden niet mogen eten en producten die wij mensen gebruiken, die gevaarlijk zijn voor honden.

Wil je weten wat een hond niet mag hebben van hetgeen wij eten, drinken en gebruiken, omdat het slecht voor hem of haar is? Hieronder staat een lijstje van voedingsmiddelen die wij mensen wel gebruiken, maar slecht zijn voor honden.

Giftig en dodelijk:

 • Chocola (incl. chocoladepasta).
  Chocolade is zeer giftig voor honden, ze kunnen hier zelfs aan overlijden. Er zit een stof in genaamd theobromine, dat effect heeft op het zenuwstelsel en het hart. Na het eten van chocolade kan het hart onregelmatig worden of kan zelfs leiden tot een hartstilstand.
  In pure chocolade zit het meeste theobromine en dat is dus het gevaarlijkst.
  Als jouw hond chocolade heeft gegeten, neem dan meteen contact met de dierenarts op.
Voeding voor honden geen chocola
 • Druiven, rozijnen en krenten.
  Druiven, rozijnen en krenten kunnen leiden tot nierfalen en uiteindelijk tot overlijden. Let ook op dat je hond niets eet waar dat in zit, zoals krentenbollen en oliebollen.
Voeding voor honden geen druiven
 • Rauwe aardappel.
  Rauwe aardappelen zijn giftig, omdat er solanine in zit. Als de aardappelen gekookt zijn, blijft de solanine achter in het water en zijn aardappelen niet meer schadelijk voor de hond.
 • Zoetstoffen (xylitol, aspartaam, enz.).
  Zoetstoffen zitten in suikervrije producten, zoals kauwgom, snoep en producten voor diabetici. Als een hond dit eet kan hij in coma raken en hier uiteindelijk aan overlijden.
 • Zout.
  Als een hond teveel aan zout binnen krijgt, kan hij een zoutvergiftiging krijgen. Hij kan dan epileptische aanvallen krijgen en hij kan er zelfs aan overlijden. Sommige mensen denken dat zout geven goed is als hij moet braken (als je bang bent dat hij iets verkeerd binnen gekregen heeft), maar dit moet je dus niet doen.

Schadelijk voor de ingewanden:

 • Alcohol.
  Alcohol is net als bij mensen schadelijk voor de lever, alleen is het bij een hond al veel sneller schadelijk. Een hond kan door alcohol ook ademhalingsproblemen krijgen of zelfs in coma raken.
 • Noten (vooral walnoten en macadamia).
  Het eten van noten zal de hartslag van je hond versnellen, zijn spieren verstijven en hij kan gaan beven en trillen. De lichaamstemperatuur gaat ook omhoog.
 • Avocado.
  Een avocado is giftig voor een hond, omdat er persine in zit. Als een hond dit eet kan hij ademhalingsproblemen en alvleesklierontsteking krijgen. Daarnaast kunnen er vochtophopingen in vitale organen komen.
 • Koffie en Energiedrankjes.
  Cafeïne is giftig voor de hond en kan bij een hoge hoeveelheid dodelijk zijn. Zorg er dus voor dat hij niets krijgt met cafeïne (dus geen koffie, cola of energiedranken). Als hij dit wel krijgt kunnen zijn ademhaling en hartslag versnellen, gaat hij trillen en ongecontroleerde spierbewegingen maken. Tevens kan je hond inwendige bloedingen krijgen.
 • Champignons (en andere paddenstoelen).
  Champignons en wilde paddenstoelen kunnen verschillende effecten hebben op de hond, deze zijn afhankelijk van het ingenomen type. Dit kan het veroorzaken: buikpijn, kwijlen, lever- en/of nierschade, braken, stuiptrekkingen of coma.
  Helaas kan het ook een shock veroorzaken en kan je hond hieraan overlijden.
 • Pitten van fruit (appels, kersen, peren, abrikozen, pruimen, enz.).
  Deze pitten bevatten blauwzuur en zijn in grote hoeveelheid giftig voor uw hond.
 • Ui; Prei; Bieslook; Rabarber.
  Een hond mag dit niet eten, omdat het effect heeft op de rode bloedlichaampjes van de hond en hierdoor bloedarmoede kan veroorzaken.
 • Eikels en kastanjes.

Allergische reactie:

 • Tomaten; Paprika; Aubergine.
  Deze groenten kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren.

Risico op ziekte (besmetting):

Met mate

Van sommige producten mag een hond niet teveel binnen krijgen. Dat zijn de volgende.

 • Knoflook.
  Kijk vooral uit dat hij niet teveel knoflook binnen krijgt (alleen kleine hoeveelheden geven), want teveel knoflook kan bloedarmoede veroorzaken. Verse knoflook heeft ook goede eigenschappen. Zie de tip hieronder.
 • Melk en melkproducten.
  Kan lactose bevatten, wat niet verteerd kan worden door honden en katten. Het eiwit caseïne uit melk en melkproducten zorgt vaak voor problemen.
 • Aardpeer.
  Kan maagpijn en darmkoliek veroorzaken. Aardpeer zit geregeld in brokken verwerkt onder de naam topinamboer.
 • Broccoli en Spinazie.
  Kan bij teveel klachten veroorzaken. Het wordt door sommige honden niet goed verdragen.

Tip

Een kleine hoeveelheid knoflook is juist wel goed, maar pas de dosering aan op het gewicht van je hond. De knoflook zal ook na 2 weken de huid bereiken en helpt tegen vlooien en teken, die houden daar namelijk absoluut niet van. Vlooien zullen niet graag in de vacht willen blijven en teken zullen zich niet graag willen vastbijten.

Je kunt meer lezen over de dosering en toevoeging van verse knoflook in dit blog over knoflook voor honden.

Overige producten

Dan zijn er nog de niet-eetbare producten die wij gebruiken en waar je altijd mee moet oppassen dat je hond er niet mee in contact komt. Enkele van die producten zijn de volgende.

Pijnstillers en medicijnen voor menselijk gebruik; Tabak (sigaretten, sigaren); Antivries; Tandpasta voor menselijk gebruik; Meststoffen voor planten en gazon; Korrels slakkengif.

De meeste producten zullen een hond absoluut niet aantrekken, maar bijvoorbeeld antivries wel, dat heeft namelijk een heerlijke geur en een lekkere zoete smaak.

Als je hond graag in de tuin is, misschien hier en daar een kuiltje graaft, dan bestaat het risico dat hij meststoffen en gifkorrels binnen krijgt. Denk daarbij ook aan kunstmest op het gazon. Pas daar dus voor op. Als je dat spul al gebruikt, laat het dan eerst goed in de grond spoelen (of regenen) voordat je hond weer op het gras gaat.

Sommige honden kauwen graag even op wat gras. Het waarom is niet volledig duidelijk, vermoedelijk gaat het ze om het chlorofyl in gras. Op zich is gras niet schadelijk, maar sommige planten wel, zoals Berenklauw, Aster, Monnikskap, Taxus en Ficus.

Een plant genaamd reuzenberenklauw is zelfs al bij aanraking gevaarlijk.

Reuzenberenklauw

Laat je hond ook liever niet drinken van ondiep slootwater of stilstaand water, daarin kan botulisme voorkomen.

Bedenk bij al deze dingen: Voorkomen is beter dan genezen.

Lees wat een hond juist wel mag hebben in de specials over voeding voor volwassen honden en puppy’s.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.