Hoe groot wordt een hond

Hoe groot wordt een hond

Dit is een vraag die opkomt bij mensen die een puppy van gemengd ras willen kopen of adopteren. Het is dan meestal ook nog onbekend wie één van de ouders van de puppy is. Dus is de vraag: Hoe groot wordt de hond?
Als beide ouders onbekend zijn is het trouwens zaak om goed na te gaan waar de puppy vandaan komt. Dat is namelijk een kenmerk van de illegale broodfok. Maar dat is een ander onderwerp.

Gaat het om een puppy die een kruising is van onbekende rassen, dan is de vraag hoe groot de hond uiteindelijk wordt lastig te beantwoorden. Er kan hooguit een indicatie gegeven worden, gebaseerd op bepaalde uiterlijke kenmerken.

Wil je zekerheid over de uiteindelijke grootte van een hond, dan kun je eigenlijk maar twee keuzes maken. De eerste is kiezen voor een volwassen hond. De tweede is kiezen voor de puppy van een rashond. Van de laatste is de volwassen grootte redelijk nauwkeurig aan te geven.

Wil je een puppy van gemengd ras en wil je niet dat die puppy als volwassen hond te groot wordt, dan is dat dus best een lastige wens. Het lijkt me daarom goed dit “probleem” eens van een andere kant te bekijken.

Wat is groot?

Die andere kant begint met de vraag: wat is groot? De één vindt 40 à 50 cm schouderhoogte al groot, terwijl dat eigenlijk een middelmaat is. Bij groot moet je toch wel denken aan 60 à 70 cm schouderhoogte. Kleinere honden bereiken een schouderhoogte van maximaal 40 cm.
Alleen al dat verschil van beleving maakt het lastig om aan wensen omtrent de volwassen grootte van een puppy tegemoet te komen.

20191010 Hoe groot wordt de hond 03

Dan maar een volwassen hond?

Je zou denken dat alleen de keuze voor een volwassen hond overblijft. Toch is er nog een mogelijkheid. Dat is om objectief na te gaan wat de voordelen en nadelen van een grote of kleine hond zijn. Vooral wat je eigen gedachten daarover zijn.

Uit onderzoek blijkt ……..

Er zijn in Amerika en Australië onderzoeken gedaan naar de kenmerken van grote en kleine honden in een gezinssituatie. Hieronder puntsgewijs een beknopte samenvatting van deze onderzoeken.

Karakter

Formaat is niet de belangrijkste factor bij het kiezen voor de juiste hond. Het gaat er allereerst om of het karakter en het energieniveau van de hond goed bij je passen.

Meestal zijn kleinere honden drukker, energieker, prikkelbaarder, nerveuzer en eigenwijzer dan grotere honden. Bovendien laten kleinere honden zich veel sneller horen met – soms aanhoudend – geblaf en gekef.

Grotere honden zijn meestal trouwer, gehoorzamer en aanhankelijker dan kleinere honden. Ze hechten zich sneller en sterker aan hun baasjes, zijn kalmer, rustiger en hebben vaak ook een zachter karakter. Grotere honden zijn in al die opzichten dus prima gezinshonden.

Hoe vaak gebeurt het niet dat de grotere honden zich eerder door de kleinere honden laten intimideren dan andersom?

20191010 Hoe groot wordt de hond 04

Het spreekt voor zich dat voor alle honden geldt dat hun genegenheid mede gekoppeld is aan de verzorging die ze krijgen en de veiligheid die ze ervaren.

Ruimte en verzorging

Het is waar dat grotere honden meer fysieke ruimte innemen, zowel met hun postuur als met hun mand, kleed, bench, enz. Het is daarom wel belangrijk om na te gaan of je in je huis, in je tuin en buiten je eigen terrein een bij de hond passende leefomgeving hebt.

De beleving kan echter heel anders zijn. Juist omdat kleinere honden door hun drukkere karakter meer bewegingsruimte nodig hebben. Ze hebben meer ruimte nodig dan je op grond van hun grootte zou verwachten.

Opvoeding, training en beweging

Veel hondentrainers geven aan dat over het algemeen de grotere honden makkelijker zijn om te trainen. Dit komt door hun vermogen om snel door te hebben wat de bedoeling is. Ook zijn ze in staat beter (langer) iets te kunnen onthouden. Letterlijk een grotere hersencapaciteit.

Ook zijn grotere honden door hun bouw en uithoudingsvermogen in staat tot langduriger activiteiten zoals lange wandelingen, meelopen met de fiets, agility, enz.
Wel hebben ze door hun grootte een baasje nodig die ze fysiek in bedwang kan houden op momenten dat ze in een enthousiaste bui hun eigen gang willen gaan.

Beschermend

De grotere honden hebben als bijkomend voordeel dat ze behoorlijk intimiderend over komen. Als baasje heb je een veiliger gevoel als je in het donker met je hond buiten loopt. Mocht je iemand tegenkomen die slechte bedoelingen heeft, dan zal die zich eerder bedenken bij het zien van een flinke hond dan bij het zien van een kleine hond.

20191010 Hoe groot wordt de hond 01
Omgang met kinderen

Voorop staat dat het de verantwoordelijkheid van de ouders/hondenbaasjes is om kinderen te leren respectvol met honden om te gaan. Goed gedrag mag niet alleen van de hond verwacht worden, maar zeker ook van de kinderen.

Het lijkt een logische keuze om een kleinere hond te nemen als er nog kleine kinderen in het gezin zijn. Maar het grote risico hiervan is dat de kinderen de hond als speeltje gaan zien, omdat de hond mogelijk kleiner is dan het kind zelf. Dat zal bij een grotere hond niet zo snel gebeuren.

Kleinere honden blijken doorgaans helemaal niet zo blij te zijn met het spelen en stoeien met kinderen. Ze vertonen ook eerder de neiging het kind te willen overheersen en zijn ook bijteriger, zelfs al is dat op een speelse manier.

Bij grotere honden is het mogelijk dat kinderen eerst wat bang zijn, juist vanwege het postuur van de hond, maar grotere honden zijn goed in de omgang met kinderen en ook prima geschikt als speelkameraadjes. Ze kunnen beter dan kleinere honden het soms drukke gedrag van kinderen verdragen, ze zijn toleranter en fysiek ook meer bestand tegen het soms onhandige gedrag van kinderen.
Uit de onderzoeken blijkt dat grotere honden een sterkere band met kinderen ontwikkelen en zich instinctief ook meer beschermend over de kinderen opstellen.

20191010 Hoe groot wordt de hond 02

Conclusie

Het is niet vanzelfsprekend dat een kleinere hond een betere gezinshond is. Zelfs niet als er kleine kinderen in het gezin zijn. De honden die als volwassen hond tussen de 40 en 60 cm groot worden, blijken in de praktijk geweldige gezinshonden te zijn. Zeker niet te groot, ook niet voor de in het gezin aanwezige kinderen.

Hecht daarom niet teveel waarde aan de volwassen grootte van de puppy die je graag wilt. Stel niet de vraag hoe groot de hond wordt, maar richt je op de juiste verzorging, opvoeding en begeleiding. Dan zal de hond van jouw keuze, van welk formaat dan ook, opgroeien tot een geweldige gezinshond.

20191010 Hoe groot wordt de hond 05
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *