Halsband of Tuigje

Halsband of Tuigje?

Dit eerste deel over het aanlijnen van je hond gaat over het gebruik van een halsband of een tuigje.

Je gaat meermaals per dag met je hond naar buiten. Dan wil je niet dat je hond kan ontsnappen. Dus is het zaak je hond goed aan te lijnen. Dat aanlijnen kent twee kanten: wat heeft de hond om en hoe is de verbinding met jou? We kijken nu naar wat de hond om heeft.

Halsband

De band gaat om de hals van de hond en de lijn wordt aan de band bevestigd. Simpel, maar toch niet de beste manier. Het enige voordeel van een halsband is dat de hond niet gehinderd wordt door banden om het lichaam. Maar een halsband is om meerdere redenen niet veilig genoeg.
Er is eerder kans dat je hond uit een halsband ontsnapt, vooral bij te los bevestigde halsbanden. Verder zijn er risico’s voor het welzijn van een hond. De hals en nek van je hond moeten alle krachten opvangen. Ongeacht of het de hond of het baasje is die kracht op de lijn zet. Het effect voor de hals van de hond is hetzelfde.

Met een halsband kunnen belangrijke organen beschadigen, bloedvaten en zenuwen bekneld raken, nekwervels verschuiven en de huid beschadigen. Hoewel honden over sterke spieren in de nek beschikken, kunnen deze spieren gekneusd worden door krachten via de halsband.
In het artikel van FreeDogz met tekeningen van Els Vidts staat in woord en beeld uitgelegd wat de gevolgen voor de hals van een hond zijn bij gebruik van een halsband.

Tuigje

Een tuigje is een betere keuze voor het welzijn van je hond. Er komen geen krachten op de hals van je hond. Bij trekken door de hond of door het baasje vangen schouders en borstkas die krachten op. Een veilig en degelijk tuigje verkleint de kans op ontsnappen.

Zorg voor een goed passend tuigje voor (de lichaamsbouw van) je hond. Let erop dat het tuigje goed bevestigd kan worden, zonder kans op ontsnappen en dat het tuigje de hond maximale bewegingsruimte geeft.

Y-tuigjes en H-tuigjes

Er zijn verschillende soorten en modellen tuigjes. Zo is er het type Y-vormig tuigje, dat de hals en de schouders vrij laat en waarbij een bandje tussen de voorpoten door gaat en bevestigd wordt aan de band die om het lijf gaat.

Y tuigje 2 bands 01
Y tuigje 2 bands 02

Een ander type is H-vormig met een band die horizontaal over de borst gaat. De hals is vrij. Het tuigje wordt omgedaan door het nekgedeelte over de kop van de hond te doen. De horizontale borstband loopt over de schouders van de hond. De andere band of gaat om het lijf van de hond en wordt (meestal aan de zijkant) met één of twee sluitingen vastgeklikt. De lijn wordt bovenop de rug van de hond aan het tuigje bevestigd.

H tuigje 2 bands 01
H tuigje 2 bands 02

Voor extra beveiliging zijn er H-tuigjes en Y-tuigjes met stevige brede banden om het lichaam van je hond. De kans dat je hond uit die tuigjes kan ontsnappen is heel klein. Ook puppy’s kunnen een tuigje dragen. Omdat juist puppy’s nogal onstuimig kunnen zijn aan de lijn en nog moeten leren netjes mee te lopen, is het aan te bevelen puppy’s geen halsband om te doen. De hals van een puppy is nog meer kwetsbaar dan de hals van een volwassen hond.

H tuigje 2 bands breed
Extra brede banden
H tuigje 2 bands puppy
Ook voor puppy’s
Buikbandtuigje / Veiligheidstuigje

Er kunnen meerdere banden zijn om het lijf van de hond. Zowel bij de Y-tuigjes als bij de H-tuigjes. Dan heeft het tuigje een extra band om de buik. Die band sluit dus niet alleen om de borst, maar ook om de buik.

Y tuigje 3 bands 01
Y tuigje 3 bands 02

De benaming veiligheidstuig geeft al aan dat een hond moeilijk tot helemaal niet uit dit type tuigje kan ontsnappen. De band om de buik zal altijd blokkeren tegen de ribbenkast als de hond achterwaarts trekt. Hoewel dus veiliger is dit type tuigje niet prettiger voor de hond. Elke kracht via de lijn op het tuigje drukt op de buik.

Anti-trektuigje

Er bestaan diverse soorten anti-trektuigjes, bedoeld om trekken aan de lijn tegen te gaan. Het ene type kan om het lichaam van de hond bevestigd worden en het andere type om de kop en snoet. Dit soort tuigjes wordt aangeduid met namen als: U-lead, gentle walker, halti, gentle leader, enz. De manier waarop anti-trektuigjes werken kan voor een hond erg onprettig zijn.

Het standaard anti-trektuig, ook wel U-lead genoemd, heeft een lijnbevestiging aan de voorkant van het tuigje, dus op de borst van de hond. De gentle walker heeft wel lijnbevestiging op de rug, maar ook banden onder de oksels van de hond die strak aangetrokken worden als de hond of de baas aan de lijn trekt. De gentle leader is een tuigje om de kop en snoet van de hond met lijnbevestiging onder de kin.

Veiligheidstuigje 01
Veiligheidstuigje 02

Dit soort tuigjes kunnen je hond lichamelijke schade toebrengen als er teveel kracht op de lijn komt. Omdat deze tuigjes juist worden ingezet bij honden die geneigd zijn te trekken, is het risico op beschadiging erg groot. Bovendien werkt een dergelijk tuigje hooguit tegen de symptomen van trekken aan de lijn en doet niets aan de onderliggende oorzaak.
Het is goed te beseffen dat trekken aan de lijn een gedrag van de hond is, waarvoor ook een gedragsmatige oplossing moet komen. Een anti-trektuig lost het probleem niet op.

Instaptuigje

Tot slot zijn er instaptuigjes. Bij dit type moet de hond met één poot in het tuigje stappen, waarna het tuigje op de rug sluit. Behalve dat deze tuigjes doorgaans minder degelijk zijn, is het omdoen een stuk lastiger, vanwege het instappen. Een instaptuigjes is geen slimme keuze.

Bevestiging van tuigje en lijn

Let er altijd op dat het riempje dat om het lichaam gaat voldoende strak zit, anders bestaat de kans dat je hond door achterwaarts te lopen het tuigje over zijn kop kan trekken. Denk niet te snel dat het tuigje te strak zit, er mogen hooguit 2 vingers tussen het tuigje en het lijf van je hond passen. Het beste is als de lijn bovenop de rug van je hond aan het tuigje is bevestigd en niet aan de voorkant van het tuigje.

Je kunt naast het tuigje ook een halsband om doen. Niet om de lijn aan te bevestigen, maar om een tracker aan te bevestigen. De combinatie tuigje en halsband met tracker is super veilig. De hond is aangelijnd aan het tuigje en niet aan de halsband. De halsband belemmert het eventuele over de kop trekken van het tuigje en dient ter bevestiging van de tracker.

Tuigje en tracker

Lees ook de blog over het gebruik van de juiste lijn.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *