Gedrag van hond en puppy

Gedrag van hond en puppy

Als baasje van een hond wil je graag dat het gedrag van jouw hond of puppy goed is. Zowel in huis als buiten. Om dat te bereiken moet je aan de slag om je hond op te voeden. Opvoeden van je hond is iets anders dan trainen van je hond. Bij opvoeden gaat het om het bijbrengen van gedragsregels en discipline. Je leert je hond wat mag en wat niet mag. Bij trainen gaat het om vaardigheden.

Gedrag van hond en puppy 1
Opvoeden

Bij het opvoeden van je hond is het belangrijk dat je als gezin dezelfde normen hanteert. Hoe die normen er precies uitzien bepaal je zelf. Bij het ene gezin mag de hond wel op de bank liggen en bij het andere gezin mag dat niet. Waar het om gaat is dat het voor de hond duidelijk moet zijn wat in jouw gezin de norm is.

Als de hond van het ene gezinslid wel op de bank mag en van het andere gezinslid niet, dan is het niet duidelijk voor de hond en gaat het niet lukken. Ook eenmalige uitzonderingen werken niet. Dus voor één keertje zeggen dat de hond op de bank mag en daarvoor en daarna niet meer, is onduidelijk voor je hond en brengt alleen verwarring. Dus zorg dat je het met elkaar eens bent over wat mag en wat niet mag.

Trainen

Bij het trainen van je hond gaat het om aanleren van vaardigheden. Van iets simpels als gaan zitten op commando tot een complex behendigheidsparcours lopen. Er is wel een overlapping tussen opvoeding en training. Bijvoorbeeld je hond leren om op commando naar zijn plaats te gaan. Dat is enerzijds een vaardigheid, maar anderzijds een gedrag dat je wilt zien als er bijvoorbeeld bezoek binnen komt.

Gedrag

Gedrag is alles wat een hond of puppy doet of juist niet doet. Dus lopen, rennen, zwemmen, eten, drinken, zitten, liggen, staan, bijten, likken, jagen, vechten, paren, plassen, poepen, graven, springen, snuffelen, spelen, grommen en blaffen is gedrag, maar ook niets doen is gedrag.

Gedrag van hond en puppy 2

Van gedrag kun je zeggen dat het goed is of slecht is. Eigenlijk is er niets tussenin. Om het heel simpel te maken: als je hond zich niet slecht gedraagt dan gedraagt hij zich goed. Goed gedrag van hond en puppy komt dus heel veel voor.

Helaas hebben veel baasjes daar te weinig aan dacht voor. Die laten zich alleen horen als de hond zich slecht gedraagt, maar goed gedrag wordt als vanzelfsprekend aangenomen. Dat is jammer, want het is zo fijn voor een hond om van zijn baasje te horen dat hij zich goed gedraagt. Denk er dus aan om je hond geregeld te prijzen voor goed gedrag.

Problemen

Er kunnen ook problemen ontstaan en dan vallen woorden als gedragsprobleem of probleemgedrag. Woorden die willekeurig door elkaar heen gebruikt worden, maar het is goed er toch een onderscheid in aan te brengen. Een gedragsprobleem betekent dat je hond gedrag vertoont dat voor hem geen probleem is, maar voor jou als baasje wel. Bij probleemgedrag heeft jouw hond zelf last van het gedrag en meestal jij als baasje ook.

Een hond die ergens op wil kauwen en daarvoor steeds jouw meubels of schoenen uitkiest vertoont een gedragsprobleem. Jij hebt er last van, je hond niet. Een hond die tijdens vuurwerk niet naar buiten durft en op het kleed in de kamer zijn plasje doet vertoont probleemgedrag. Je hond heeft last van zijn eigen gedrag en jij ook. Een hond die angstig is in huis en zich onder de tafel verstopt vertoont probleemgedrag. Je hond heeft er last van, maar het kan zijn dat jij het niet eens in de gaten hebt. Toch is het zaak daar wel alert op te zijn. Je hond is je maatje en als hij een probleem heeft, zorg dan dat je er bent voor hem.

In de gedragsspecials over het opvoeden en trainen van je hond kun je lezen over onderstaande onderwerpen.

Leerproces en Lichaamstaal
Special over hoe honden leren
Commando’s en Opdrachten
Special over hond en training
Gedragsproblemen en Probleemgedrag
Special over hond en probleemgedrag

Reacties zijn gesloten.